PET SAVJETA ZA REGULACIJU NIVOA ŠEĆERA U KRVI Fizička aktivnost jedan je od najboljih načina pri kontrolisanju glukoze

Visoka razina šećera u krvi, takođe poznata kao hiperglikemija, uglavnom je povezana s dijabetesom i predijabetesom (gdje vam je šećer u krvi visok, ali ne dovoljno visok da bi se označio kao dijabetes) i ako se ne liječi, mogu nastati ozbiljne zdravstvene komplikacije.

Upravljanje šećerom u krvi ključno je za vaše opšte dobro, a sada je poznato i pet načina kako ga možete prirodno držati na nivou.

„Ako je šećer u krvi prenizak, možda ćete morati povećati izvore glukoze u svojoj prehrani, ili možda postoji razlog zašto vašem tijelu treba više energije. Ako je šećer u krvi previsok, možda ćete morati smanjiti izvore šećera u prehrani ili bi mogao postojati problem, poput inzulinske rezistencije, koja spriječava vaše tijelo da koristi glukozu za energiju“, tvrdi Sean Markez, licencirana medicinska sestra u The Mesothelioma Center koja ima više od 15 godina iskustva u izravnoj skrbi za pacijente te brojna onkološka klinička ispitivanja iza sebe.

Uz pomoć ovih 5 načina možete regulisati šećer u krvi.

Redovna fizička aktivnost

Budući da vaše tijelo koristi glukozu za energiju, redovna fizička aktivnost jedan je od najboljih načina za održavanje zdrave razine šećera u krvi„, tvrdi Markez.

Aktivnosti poput hodanja, dizanja utega, vožnje biciklom ili plivanja koriste šećer u krvi za stvaranje energije potrebne za kontrakcije mišića. Ove aktivnosti čini vaše tijelo osjetljivijim na inzulin i dodatno pomažu kontroli tjelesne težine, što na sličan način može održati šećer u krvi stabilnim.

Povećajte unos vlakana

„Vlakna usporavaju stopu apsorpcije šećera i probave ugljikohidrata. To smanjuje rizik od naglog porasta šećera u krvi nakon jela. Postupno povećanje šećera u krvi omogućava vašem tijelu više vremena da odgovori na inzulin. Naime, samo topljivi oblik vlakana ima pozitivne učinke na upravljanje šećerom u krvi“, tvrde stručnjaci.

Možete povećati unos topivih vlakana i poboljšati upravljanje šećerom u krvi konzumirajući više voća, povrća, mahunarki i cjelovitih žitarica. Dnevna preporuka vlakana je oko 14 grama na 1000 kalorija.

Jedite manje porcije

Obilan obrok obično uzrokuje nagle skokove šećera u krvi”, kaže Markez.

To također može otežati vašem tijelu da nakon obroka reguliše nivo šećera u krvi. Manje porcije takođe potiču zdravu težinu i smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2. Možete osigurati da jedete manje mjerenjem ili vaganjem sastojaka dok kuhate kod kuće, korištenjem manjih tanjira ili tako što jedete sporije. Pokušajte dodati zdrave grickalice između obroka ako ogladnite.

Smanjite ugljenohidrate

„Ugljenohidrati utiču na šećer u krvi više nego većina druge hrane i mogu smanjiti učinkovitost inzulina. Konzumiranje previše ugljenohidrata preplavljuje krv visokim razinama glukoze i može ograničiti sposobnost vašeg tijela da se oporavi na zdravu razinu šećera u krvi. Niska razina ugljenohidrata smanjuje rizik od skokova šećera u krvi i inzulinske rezistencije, čime se smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2“, kaže Markez.

Izbjegavajte prerađeni ili rafinirani hljeb, škrob i rezance i dajte prednost cjelovitim žitaricama u svojoj prehrani.

Dodajte probiotičku hranu u svoju prehranu

Probiotici su hrana koja potiče rast zdravih bakterija u probavnom sistemu. Ova hrana takođe poboljšava regulaciju šećera u krvi i može sniziti HbA1c, pokazatelj inzulinske rezistencije i preddijabetesa.

Potražite načine za dodavanje hrane bogate probioticima u svoju prehranu kroz određene jogurte, sireve i kiseli kupus„, zaključuje Markez.

BONUS VIDEO:

PET SAVJETA ZA REGULACIJU NIVOA ŠEĆERA U KRVI Fizička aktivnost jedan je od najboljih načina pri kontrolisanju glukoze appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU