Pezić: “Muslimani se za Novu godinu moraju ponašati kao bilo koju drugu noć, ne smije se slaviti, ni čestitati”

Elvedi Pezić na svom Facebook profilu, iznio je razloge što neće slaviti Novu godinu. Ovo su njegovih 10 razloga.

BOŠNJACI MUSLIMANI I PROSLAVLJANJE NOVE GODINE
POSLJEDNJA PRILIKA ZA DONOŠENJE ODLUKE O NEPROSLAVLJANJU NOVE GODINE

Postupajući po mnogobrojnim ajetima u kojima Uzvišeni Allah traži od nas da međusobno jedni druge opomenemo, i da se međusobno potpomažemo u činjenju dobra, odlučio sam da napišem nekoliko pravila-smjernica o propisu proslavljanja Nove godine, vjerujući da je doista mnogo onih koji proslavljaju Novu godinu neznajući da to vjera zabranjuje.

Za sve što napišem postoje dokazi, i potvrda u govoru islamski učenjaka, u želji da to bude što rezimiranije, nećemo navoditi dokaze niti govor uleme o tome.

– Allahov Poslanik nam je pojasnio da muslimani imaju dva godišnja praznika, dva bajrama, i tada im je propisano da se vesele, raduju, i slave.

– Obilježavanje i proslavljanje Nove godine u osnovi vezano je za krščane i njihovu historiju, stoga musliman ne treba da učestvuje u obilježavanju i proslavljanju iste, kako ne bi pao u strogu zabranu oponašanja drugih naroda.

– Muslimanu nije dozvoljeno da učestvuje u proslavljanju Nove godine, bez obzira da li to obilježavanje bilo na dopušten ili zabranjeni način.

– Ako se prilikom obilježavanja nove godine čine dodatni grijesi, kao: pijenje alkohola, drogiranje, muzika, bludničenje, kockanje, mješanje muškaraca i žena ili psovanje, onda je grijeh obilježavanja Nove godine veći zbog dodatnih grijeha koje insan počini.

– Muslimanu nije dozvoljeno da čestita Novu godinu, muslimanima a niti nemuslimanima.
– Bilo kakvo organiziranje obilježavanja Nove godine, potpada pod pojam zabrane potpomaganja u zlu.

– Muslimanu nije propisano tu večer obilježavati posebnim i dodatnim ibadetom, već je propisano da se ponašao onako kako se ponaša tokom bilo koje druge večeri u godini.
Gospodaru, sačuvaj nas i našu omladinu od zablude i svega što vodi ka njoj !
Amin !

(Allah vas nagradio, potrudite se da ovo stigne do što većeg broja naših bošnjaka muslimana)

Priredio: Pezić Elvedin


pressmediabih.com
Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU