Podžić – Cooper: Nastavlja se program opremanja OS BiH

Nakon okončanja bileteralnih odbrambenih konsultacija ministarstava odbrane BiH i SAD među najistaknutijim rezultatima pomenuti su projekti poput opremanja Oružanih snaga BiH (OS BiH) novim helikopterima, razvoj interoperabilnosti OS BiH sa snagama NATO-a, razvoj Medijskog informativnog centra (MIC) OS BiH, te novih sposobnosti djelovanja u kibernetičkom prostoru.

Bilateralne odbrambene konsultacije danas u Sarajevu otvorili su ministar odbrane BiH Sifet Podžić i zamjenica pomoćnika ministra odbrane SAD za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju Laura Cooper.

Cooper je izjavila da je zahvalna ministru Podžiću što su bili domaćini uspješnim bilateralnim odbrambenim konsultacijama podsjećajući da su posljednje konsultacije održane 2016. u Washingtonu i da su ovo prve od 2014. koje se održavaju u Sarajevu. Također se zahvalila predstavnicima iz SAD-a koji su učestvovali na današnjim razgovorima.

Cooper je dodala da su danas razgovarali o zajedničkim sigurnosnim izazovima i kako mogu da ih riješe, te o pojačanju zajedničkih napora ka daljem razvoju sposobnosti Oružanih snaga i Ministarstva odbrane BiH.

– Naši timovi će nastaviti da rade na tome zajedno. Današnji razgovori istakli su značaj naše kontinuirane posvećenosti bezbjednoj BiH i nastavku razvoja njenih Oružanih snaga. Oružane snage BiH jedna su od uspješnih priča u zemlji sa svojom integrisanom multietničkom organizacijom posvećenoj odbrani sigurnosti svih građana BiH. Razgovarali smo i o dodatnoj pomoći SAD od 23 miliona dolara koje će se iskoristiti za razvoj helikopterskih kapaciteta OSBiH – navela je Cooper.

Ministar Podžić je naglasio da su imali priliku razgovarati o bilateralnoj saradnji sa strateškim partnerom Bosne i Hercegovine, SAD-om.

– Prezadovoljan sam, nastavljamo program opremanja Oružanih snaga BiH helikopterima sa učešćem SAD od 23 miliona dolara. Još jedan projekat koji će, nadam se, biti vrlo brzo biti završen odnosi se na savremeni informativni centar koji će biti u Domu OSBiH, uz veliku pomoć SAD-a – dodao je Podžić.

(FENA) M. B.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU