Pogledajte DOBRO ova dva MLADEŽA! Ako ih imate znajte: jedan od njih je potencijalni RAK!

“U, od ovog mož’ se rikne!” – izgovorio je legendarni Nikola u “Mi nismo anđeli”. Ako ne budete shvatili upozorenja dermatologa ozbiljno i redovno pratili svaki mladež, svaku promjenu na koži, ali i štitili se od sunčevih zraka, može se desiti da je izgovorite i vi. Ali, tada će da bude kasno.

S mladežima na koži se nije igrati, čak i ako su možda danas benigni, nikad se ne zna kada će se dati na zlo. Ipak, većina nas ignoriše upozorenja stručnjaka i niti kontroliše svoje mladeže kod ljekara, niti koristi adekvatnu zaštitu kada se izlaže sunčevim zracima.

Pažljivo pogledajte gornju sliku. Na njoj vidite dva mladeža. Nažalost, jedan od njih je tempirana bomba, za koju se ne zna kada će i da li će ikada eksplodirati.

U pitanju je ovaj desni, crvenkasti mladež, koji zapravo više podseća na nekakav prištić ili bubuljicu, ali je uvijek tu.

Fotografiju nam je poslao čitalac Saša J., momak koji zbog ove, ali i još mnogo drugih crvenih tačaka po svom telu, barem jednom u 6 mjeseci mora da poseti dermatologa.

A ovo je njegova priča.

– Moj otac je čitavog života imao te sitne crvenkaste mladeže po telu. Jednog dana, jedan od njih je krenuo da raste, a potom je pukao. Pošto ga je ranica svrbela i bolela, tata je otišao kod dermatologa da mu to srijedi. Ljekari nisu imali dobre vijesti. Saopštili su mu da ima maligni melanom, smrtonosni rak kože – rekao nam je Saša.

Srećom po oca našeg sagovornika, relativno ga je na vreme je otkrio, pa je sada – nakon operacije i nekoliko mučnih tura hemioterapije – izlečen. Ali, lekari su mu rekli da ni drugi slični mladeži koje ima, nimalo nisu naivni. Da stvar bude gora, i Saša ih je nasledio.

– Svestan sam toga da moja koža svakog trenutka može da me ubije. Iako sam prilično tamnoput i lako pocrnim, nisam bezbedan. Čim grane prvo jače sunce, moram čitavo telo da mažem kremama sa najjačim faktorom protiv UV zračenja. Možete me videti na gradskim ulicama kako, kao neki ludak, čak i na +40 idem u majicama dugih rukava, zaštićen šeširom – kaže Saša.

Takođe, i on i otac redovno idu na preglede, a u periodima između, sami sebi pregledavaju svaku tačkicu, kako bi na vrijeme primjetili ma kakvu promjenu.

– Kad me vide na plaži kako se mackam losionima, drugovi i drugarice me zezaju da sam seka-persa. Ali, ja zaista ne želim da prolazim kroz pakao kroz koji je morao da prođe moj otac. Zato i sve njih teram da se mažu – otkriva on i dodaje:

– Ovim putem bih želeo da upozorim sve ljude u Srbiji da rak kože nije “nešto što se dešava nekom drugom”, već surova realnost koja može da snađe svakoga od nas – poručuje Saša.

Zato, ljudi, shvatite upozorenja stručnjaka ozbiljno!

(Telegraf.rs)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU