Pokrenut novi ‘Diaspora Invest’ projekt, vrijedan 15,7 miliona dolara

Američka agencije za međunarodni razvoj (USAID) danas je u Sarajevu ozvaničila početak novog petogodišnjeg ‘Diaspora Invest’ projekta, vrijednog 15,7 miliona dolara.

Cilj projekta je angažiranje bh. dijaspore i poticanje njenog ulaganja u Bosnu i Hercegovinu.

Ambasador SAD-a Michael Murphy izjavio je da vjeruju da dijaspora može igrati važnu ulogu u promociji pozitivnih promjena u BiH, posebno po pitanju ekonomije.

Dodao je da to baziraju na iskustvima prethodnog ‘Diaspora Invest’ projekta koji je rezultirao s 28 miliona dolara investicija i 1.500 novih radnih mjesta.

  • Nadamo se da će ovaj novi projekt rezultirati s 50 miliona dolara investicija i 2.000 novih radnih mjesta, te da će podržati oko 600 mikro, malih i srednjih preduzeća – istakao je Murphy.

Suvlasnik kompanije Derubis Caravans iz Viteza Kerim Hadžić naveo je da se 2020. vratio iz Kine u BiH gdje je pokrenuo kompaniju za proizvodnju kamp prikolica, uz pomoć prijatelja od kojih je većina u dijaspori.

  • Živim za to da BiH vrati dobar dio ljudi iz dijaspore i da napravimo vrhunske biznise i ojačamo ekonomiju do mjere da utiče na svaki segment društva – poručio je Hadžić.

Na prezentaciji je istaknuto da će USAID ‘Diaspora Invest’ projekt podržati socijalnu koheziju i ojačati veze unutar zajednice, oslanjajući se na znanje, resurse i mreže koje dijaspora već ima. (Fena)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU