7.7 C
Sarajevo
Subota, 25 ožujka, 2023

Pokrenut novi ‘Diaspora Invest’ projekt, vrijedan 15,7 miliona dolara

Američka agencije za međunarodni razvoj (USAID) danas je u Sarajevu ozvaničila početak novog petogodišnjeg ‘Diaspora Invest’ projekta, vrijednog 15,7 miliona dolara.

Cilj projekta je angažiranje bh. dijaspore i poticanje njenog ulaganja u Bosnu i Hercegovinu.

Ambasador SAD-a Michael Murphy izjavio je da vjeruju da dijaspora može igrati važnu ulogu u promociji pozitivnih promjena u BiH, posebno po pitanju ekonomije.

Dodao je da to baziraju na iskustvima prethodnog ‘Diaspora Invest’ projekta koji je rezultirao s 28 miliona dolara investicija i 1.500 novih radnih mjesta.

  • Nadamo se da će ovaj novi projekt rezultirati s 50 miliona dolara investicija i 2.000 novih radnih mjesta, te da će podržati oko 600 mikro, malih i srednjih preduzeća – istakao je Murphy.

Suvlasnik kompanije Derubis Caravans iz Viteza Kerim Hadžić naveo je da se 2020. vratio iz Kine u BiH gdje je pokrenuo kompaniju za proizvodnju kamp prikolica, uz pomoć prijatelja od kojih je većina u dijaspori.

  • Živim za to da BiH vrati dobar dio ljudi iz dijaspore i da napravimo vrhunske biznise i ojačamo ekonomiju do mjere da utiče na svaki segment društva – poručio je Hadžić.

Na prezentaciji je istaknuto da će USAID ‘Diaspora Invest’ projekt podržati socijalnu koheziju i ojačati veze unutar zajednice, oslanjajući se na znanje, resurse i mreže koje dijaspora već ima. (Fena)

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU