Policija u Moskvi privela 600 učesnika protesta opozicije

Ruska policija je u subotu prije ili za vrijeme održavanja protesta opozicije u centru Moskve privela 600 osoba, među kojima je bilo i nekoliko istaknuti članova ruske opozicije.

Nekoliko hiljada  prisutnih, pokazalo je koliko se aktivista, a posebno mlađih ljudi, ne boje izaći na ulice u namjeri da nastave pritisak na  Kremlj , prenosi  Reuters i dodaje da su  povici “Rusija bez Putina” i “Putinova ostavka” odjekivali  u središtu Moskve.

Ranije je opozicija najavila protest ispred moskovske gradske vijećnice, koji su vlasti proglasile ilegalnim.

Protesti se, objasnili su pripadnici opozicije, održavaju zbog nepravednog isključivanja njihovih kandidata iz sudjelovanja u lokalnim izborima u Moskvi 8. septembra. Moskovske vlasti tvrde da kandidatima nije omogućeno sudjelovanje u izborima jer nisu prikupili dovoljan broj potpisa, što opozicija demantira.

U srijedu je opozicionaru i velikom kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom, koji je i pozvao na održavanje protesta, određen pritvor u trajanju od 30 dana. Moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanin na društvenim mrežama upozorava da će vlasti reagirati vrlo odlučno kako bi se zajamčio javni red i mir.

(FENA) B.D.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU