POREMEĆAJ SPAVANJA: Smijemo li buditi mjesečara?

Sigurno ste i vi čuli da nipošto ne smijemo da budimo osobu koja mjesečari. Nekada se vjerovalo da je ovo stanje posebno, da je osoba maltene zaposjednuta i da ni pod kojim okolnostima ne smijemo da je probudimo čak i kad stoji na ivici simsa.

Ako je baš na ivici sigurno je da nije pametno da je vičući dozivamo, ali…

I moderna nauka se donekle slaže da nije preporučljivo buditi osobu koja pati od somnambulizma, poznatog kao mjesečarenje.

Somnambulizam je poremećaj spavanja u kojem osoba može izlaziti iz kreveta i kretati se dok spava.

Čovjek kada hoda dok spava, nalazi se u nekoj sivoj zoni, između sna i jave.

Buđenje mjesečara može biti zbunjujuće i često može izazvati strah ili anksioznost kod te osobe.

Ukoliko se nalazi u potencijalno opasnoj situaciji, najbolje je da mu kratkim rečenicama naredite da se vrati u krevet. Ukoliko nastavi da ide ka opasnosti, probudite ga drmusanjem ili dozivanjem. A zauzvrat možete očekivati da se trgne, pa vas čak i udari.

Ako primijetite da neko u vašem okruženju pati od somnambulizma, najbolje je preduzeti sljedeće korake:

Obezbijedite sigurnost

Prvo i najvažnije, pobrinite se da nema potencijalno opasnih predmeta u okolini osobe koja mjesečari, kao što su flaše, noževi ili druge oštre ili opasne stvari.

Ne budite osobu

Nema potrebe buditi osobu koja mjesečari, jer to može uzrokovati konfuziju i stvaranje problema u pravilnom funkcionisanju sna. Umjesto toga, pratite je tiho i nježno vratite u krevet, ako je to moguće.

Poboljšajte uslove za spavanje

Pomaže da se obezbijedi dobar noćni san kako bi se smanjio rizik od mjesečarenja. Ovo uključuje održavanje redovnog režima spavanja, izbjegavanje stresnih situacija prije spavanja i stvaranje mirnog i tamnog okruženja za spavanje.

Posavjetujte se sa ljekarom

Ako osoba često pati od somnambulizma i to postaje ozbiljan problem, posavjetujte se sa ljekarom ili stručnjakom za spavanje kako biste identifikovali uzrok i razmotrili moguće terapijske opcije.

Važno je da budete obazrivi i pažljivi kako biste obezbijedili sigurnost osobe koja mjesečari i kako biste pomogli u upravljanju ovim poremećajem spavanja, prenosi najportal.ba.

The post POREMEĆAJ SPAVANJA: Smijemo li buditi mjesečara? appeared first on Express.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU