14 C
Sarajevo
Petak, 24 ožujka, 2023

Predstava ‘Nana Fata Orlović ili Nek se čuju i vaši glasovi’ u Jajcu

Autorsko djelo Hasije Borić “Nana Fata Orlović ili Neka se čuju i vaši glasovi” bit će izvedeno 27. oktobra u zgradi Muzeja II zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu s početkom od 18 sati.

Tekst monodrame “Nana Fata Orlović” je zasnovan na istinitom događaju, tačnije napisan je na osnovu dokumentarnih materijala – izjava nane Fate Orlović, izjava i svjedočenja iz Haga, i sl. Preko pomalo šeretskog lika nane Fate Orlović i “njene crkve” ispričana je priča o stradanjima u Srebrenici i tegobama proteklog rata.

Priča o nani Fati, koja je u genocidu počinjenom nad Bošnjacima u Srebrenici izgubila muža i 32 člana porodice ostavila i veoma snažan utisak u mnogim gradovima evropskih zemalja a prevedena je i na engleski jezik.

 

O predstavi

(…)

U brutalnom vremenu postgenocidnog društva na koje se nakalemio divljački kapitalizam u kojem se često gube osnovna ljudska i božja načela, nana Fata Orlović stoji kao moralni svjetionik svima nama.  Prebijaju je popovi, policajci, leži u bolnici, sude joj, ali nana Fata nepokolebljivo stoji na svojoj zemlji, usamljena i stamena u svojoj borbi da istraje do kraja, po cijenu života. „Toliku su mladost pobili, šta je život jedne stariteljke spram sve te mladosti”, kaže.

Nana Fata je i duhovita žena, te mi to pomaže da sadržaj svoje drame „olakšam“ prizorima s blagom komikom, kako bih gledaocima omogućila da lakše prate dramske scene koje sadrže teška pitanja vjere, zločina, kazne, grijeha, oprosta.

Fatina zemlja koju je ogradila i na kojoj gospodari postaje metafora Bosne i Hercegovine, a ona uzor svima nama kako se treba za nju boriti. (…)

Hasija Borić-Stojić

 

HASIJA BORIĆ-STOJIĆ – Rođena je u Jajcu 1953. godine. Gimnaziju, muzičku školu i studij glume završila je u Sarajevu. Glumačke studije nastavila u Londonu u Velikoj Britaniji i Wroclavu u Poljskoj na Institutu „Grotovski“.

Bila je stalno angažirana u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu (1974-1976), Teatru&TD i Teatru u gostima u Zagrebu (1976-1980), Narodnom pozorištu u Sarajevu (1980-1992), Volkstheatru u Beču (1992-2000), te ponovo u NP u Sarajevu od 2000. do odlaska u mirovinu 2018. godine.

Osim u teatru, brojne glumačke angažmane ostvarila je na filmu, televiziji i radiju.

Tokom pozorišne karijere u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Austriji za glumačka ostvarenja dobila je nekoliko nagrada među kojima su: Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu hrvatskog glumišta (1976), Nagrada „Glumac godine“ za 1989. koju je dodjeljivalo tadašnje Radio Sarajevo, Nagrada austrijske kritike za glumačka ostvarenja u sezoni 1997/98, Nagrada „Mostarska liska“ (2006) i druge.

U posljednjih dvadeset godina, bavi se ne samo glumom, nego i režira, producira, piše dramske tekstove i radi u oblasti teatarske pedagogije. Godine 2002. utemeljila je „Putujući teatar Hasije Borić“ u okviru čijih projekata je sublimirano njeno glumačko, rediteljsko, spisateljsko i producentsko iskustvo.

Za umjetnička postignuća i društveni angažman dobila je Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva 2006. godine.

 

 

(Jajce Online/agencije)

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU