Presuda za ratni zločin kod Zvornika 23. februara

U Sudu Bosne i Hercegovine ove sedmice zakazano je izricanje presude Radetu Grujiću, koji se tereti za ratni zločin u Liplju kod Zvornika počinjen 1992. godine.

Grujić je optužen da je, u svojstvu pripadnika čete Snagovo Teritorijalne odbrane Zvornik, silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u Liplju, gdje se nalazio zatočen veliki broj civila bošnjačke nacionalnosti. Izricanje presude je zakazano za petak, 23. februar.

Dan ranije je planirano iznošenje završnih riječi odbrane na suđenju Zijadu Sraboviću, Refiku Morankiću, Ahmetu Bajriću, Abidu Arapčiću, Pašagi Čajiću, Samiru Džambiću i Mirsadu Žiliću, optuženima za nečovječna postupanja, mučenja i ubistva civila u školama u Lukavcu i objektu “Klaonica” u Modracu počinjena od juna do oktobra 1992. godine.

Prema optužnici, Srabović je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost Štaba Teritorijalne odbrane u Lukavcu, Morankić komandant “Fikine jedinice” i Hrvatskog vijeća obrane Modrac, a ostali optuženi pripadnici te jedinice ili vojni policajci.

Saslušanje prvog svjedoka na suđenju 13-orici bivših komandanata i pripadnika Armije Bosne i Hercegovine za zločine počinjene na području Foče, Višegrada i Čajniča planirano je za 20. februar.

Optužnica tereti Ferida Buljubašića, Ahmeta Sejdića, Rašida Sobu, Ševku Glušca, Zakira Jamaka, Bahrudina Muhića, Adema Fehrića, Mustafu Polju, Envera Kusturu, Muhameda Liska, Sakiba Čakara, Izeta Sejdića i Munira Nalu za zločine u Jošanici, gdje je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko deset osoba, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni i uništeni. Ahmet Sejdić se tereti i za zločin počinjen na području Višegrada, a Buljubašić za zločin na području Čajniča.

Ove sedmice nastavljaju se suđenja za zločine počinjene u Derventi, Goraždu, Bosanskoj Krupi, Kotor-Varoši, Prijedoru, Bijeljini, Doboju, Visokom, Sarajevu, Skender-Vakufu, Travniku, Sarajevu i Vlasenici, javlja Detektor. 

federalna.ba/Fena

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU