Pretres na UKC-u Tuzla i Međunarodnom aerodromu Tuzla

Vlada Tuzlanskog kantona uputila je budžetsku inspekciju u JZU Univerzitetsko-klinički centar Tuzla, u vezi s utroškom namjenskih sredstava za nabavku medicinske opreme u 2019. godini, ali i na Međunarodni aerodrom Tuzla. Na UKC-u sumnju izaziva činjenica da su znatne razlike nabavnih cijena pojedine medicinske opreme, koje su navedene u većem iznosu od realnih cijena, dok se na Aerodrom upućuje zbog činjenice da ovo preduzeće svjesno nije provelo pravosnažne sudske odluke te zbog postojanja sumnji u zakonitost javnih nabavki.

Kako kaže ministar saobraćaja TK-a Edin Buševac, pravosnažna sudska presuda odnosila se na vraćanje na posao 2014. godine nezakonito smijenjenog direktora Eseda Mujačića. Iako je presuda postala pravosnažna još 2017, nikad nije provedena.

– Iako je Aerodromu naloženo da Mujačića vrati u status direktora, to Nadzorni odbor i uprava nisu učinili ni do isteka Mujačićevog mandata 14. marta 2018. godine. Međutim, čudno je to da je Mujačiću isplaćena novčana odšteta, ali nikada nije vraćen na mjesto direktora, ističe Buševac.

Podsjećamo, Mujačić je smijenjen 2014. godine nakon masovnih demonstracija, odnosno od takozvane ekspertne vlade s tadašnjim premijerom Bahrijom Umihanićem na čelu. Na Mujačićevo mjesto je došao Rifet Karasalihović, koji je direktor bio sve dok aktuelna većina nije preuzela vlast u TK-u.

Osim ovoga, u Vladi sumnjaju i u zakonitost izbora izvođača radova na proširenju i rekonstrukciji aerodromskog terminala, pa su zatražili od uprave Aerodroma da sagleda postojanje elemenata krivične odgovornosti ranijeg menadžmenta i NO te da o tome informiše nadležne organe.

– Potpisani su ugovori, koji nisu ispoštovani. Bilo je dogovoreno da sve bude završeno za godinu, što je bio i jedan od uslova kompanije koja saobraća s Aerodroma, ali sve je prolongirano. Koliko je meni poznato, nisu naplaćeni ni penali za probijanje rokova, dodaje Buševac.

Podsjećamo, tender za izbor izvođača svih radova raspisan je za vrijeme Vlade SDA, prije dolaska na vlast PDA, a za glavnog izvođača je izabrana firma čiji je vlasnik bio brat tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Huseina Topčagića (sada PDA). Tadašnji direktor Aerodroma Rifet Karasalihović je kazao kako sve ovo zvuči tendenciozno te da optužbe ne stoje.

– Projektni radovi još nisu okončani i tek kad budu, tada će se moći govoriti o naplati penala. A što se tiče vraćanja bivšeg direktora na poziciju, ja sam u jednom trenutku dao i ostavku, ali to Vlada TK-a nije prihvatila, govori nam Karasalihović.

Aerodrom tradicionalno pripada Stranci za BiH, od koje je čak i tadašnji premijer TK-a Bego Gutić tražio da omogući provođenje pravosnažne presude, ali to nikada nije urađeno. Za vrijeme PDA nastavljena je ranija praksa, sve dok Mujačić nije na mjesto direktora postavljen kao vršilac dužnosti nakon Karasalihovića.

Budžetska inspekcija će provjeriti i utrošak sredstava za nabavku medicinske opreme u prvih šest mjeseci 2019, odnosno u vrijeme prije nego je imenovana aktuelna vlast.

– Tražili smo ulazak finansijske inspekcije jer mi, zapravo, ne znamo tačno kako se sve radilo. Svu nabavku jeste radio UKC, ali novac je izdvojila Vlada. Različite su cijene aparata koje su prikazane prilikom nabavke u odnosu na cijene koje su sad realne na tržištu. Možda su tad zaista bili skuplji aparati, ali to moramo provjeriti, naglašava ministrica zdravstva Dajana Čolić.

UKC-om je u to vrijeme suvereno vladala PDA, a išli su čak i dotle da su djeci smještenoj na UKC-u podijelili paketiće s diplomama za hrabrost, opečaćenim zvaničnim pečatom stranke PDA.

Da li su budžetske inspekcije tek formalnost kojom se nova vlast želi distancirati od “naslijeđenih” boljki, tek će se vidjeti.

(Oslobođenje/Autor: Miren Aljić)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU