Preukusan kolač pripremate sa voćem koje je trenutno aktuelno u sezoni
Ovaj kolač je sa trešnjama, a mogu biti i smrznute borovnice ili šumsko voće.
Potrebni sastojci za ovu poslasticu:
- 2 šolje brašna
- 1 ½ šolja šećera
- 1 šolja jogurta
- ½ šolje ulja
- 1 prašak za pecivo
- 5 jaja
- 300 gr trešanja ili drugog voća u sezoni
Način pripreme
Bjelanca odvojite od žumanaca i umutite ga sa šećerom u čvrst snijeg. Dodajite jedno po jedno žumance konstatno muteći. Umiješajte ulje i jogurt pa dodajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo.
Uspite kolač u pobrašnjenu namašćenu tepsiju pa odozgo pospite očišćene trešnje ili drugo voće. Stavite u rernu zagrijanu na 200 stepeni, pa smanjite temperaturu na 180 i pecite 30 minuta. Uživajte u kolaču za svaku priliku.
Pogledajte i ove recepte:
- Ledeni brijeg brzi kolač
- Slani rolat za sve prilike
- Rolat gotov za samo 15 minuta!
- (Preuzeto sa: receptispotpisom.info)