PREVIŠE SJEDENJA I ZDRAVLJE Poslije koliko vremena bi trebalo obavezno da ustanemo

Stari Grci i Rimljani prepoznali su značaj fizičke aktivnosti za pravilno zdravlje, a savremena medicina je potvrdila vezu između redovnog vježbanja i prevencije bolesti.

– Naša evolucija i genetski sastav nalažu da su ljudi stvoreni da se kreću. Dok nepomično sjedimo, naša tijela i um brzo degenerišu i stare, što može da dovede do hronične bolesti – kaže dr Emmanuel Stamatakis, profesor fizičke aktivnosti, načina života i zdravlja stanovništva na Univerzitetu u Sidneju u Australiji, piše Everyday Health.

Tvrdnje o previše sjedenja

Teorija je ovdje jasna. Vaše tijelo je izgrađeno za kretanje, a previše vremena bez kretanja može izazvati širok spektar negativnih efekata na zdravlje.

Trenutne smjernice preporučuju da odrasli imaju najmanje 150 do 300 minuta nedjeljno aerobne fizičke aktivnosti umjerenog intenziteta.

Šta nauka kaže o previše sjedenja i zdravlju?

Mnoga istraživanja su se fokusirala na odnos između sjedenja i metabolizma masti.

Metabolizam masti brzo reaguje i na neaktivnost i na vježbanje. Ako ste neaktivni, imate poremećenu oksidaciju masti i takođe smanjeno čišćenje triglicerida iz krvi nakon jela. Tačan odnos između sedentarnog ponašanja i problema mentalnog zdravlja kao što su anksioznost i depresija takođe ostaje nejasan. Ali postoji jaka veza između mentalnog i fizičkog zdravlja, prema studiji objavljenoj 2019. godine u Perspectives in Psichiatric Care. Ako je sjedenje loše za tijelo, logično je da ono takođe može negativno uticati na um osobe.

Kako možete biti sigurni da ne sjedite previše?

Istraživanja ističu da je ukupna količina vremena koje provodite sjedeći manje važna od toga koliko često prekidate duge periode sjedenja.

Čini se da su kratke, česte pauze u sjedenju od velike pomoći. Studija je pokazala da ustajanje i odlazak u dvominutnu šetnju svakih 30 minuta nadoknađuje rizik od sjedenja. Stamatakis ponavlja mnoge od ovih preporuka.

– Prekinite dugotrajno sjedenje svakih 20 ili 30 minuta – savjetuje on.

BONUS VIDEO:

PREVIŠE SJEDENJA I ZDRAVLJE Poslije koliko vremena bi trebalo obavezno da ustanemo appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU