3.8 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 28 studenoga, 2022

Projektom ‘Hljeb i mlijeko za penzionere’ obuhvaćeno 474 korisnika

Općina Centar Sarajevo i ove godine u sklopu kontinuirane brige o najranjivijim kategorijama stanovništva realizira projekt “Hljeb i mlijeko za penzionere” u okviru kojeg obezbjeđuje po 50 maraka mjesečno za 474 socijalno ugrožena starija sugrađana kao participaciju za kupovinu osnovnih životnih namirnica – hljeba i mlijeka.

Sredstva sa ovog budžetskog granta raspoređuje općinski načelnik zaključkom, na prijedlog Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar, u skladu sa utvrđenim kriterijima, a na osnovu podnesenih zahtjeva, saopćeno je iz Općine Centar.

Uslovi koje penzioneri moraju ispunjavati da bi ostvarili pravo na ovu pomoć je da imaju minimalnu penziju, odnosno da ukupna primanja domaćinstva ne prelaze iznos od 400 KM, što važi i za osobe s više od 60 godina starosti.

Podnosioci zahtjeva moraju biti prijavljeni najmanje dvije godine na području Općine Centar. Osim toga, jednočlano domaćinstvo u svom vlasništvu može imati najviše 50 kvadrata stana u objektima kolektivnog stanovanja, a u slučaju da žive u individualnim stambenim jedinicama, dozvoljena veličina stana je do 60 kvadratnih metara. Za svakog narednog člana domaćinstva dodaje se po 15 kvadrata korisne stambene površine.

  Šesnaest novih slučajeva koronavirusa u BiH!

– Na listi za august trenutno imamo 416 penzionera s minimalnim primanjima i 58 socijalno ugroženih osoba s više od 60 godina koje nisu ostvarile pravo na penziju. Odobrena finansijska sredstva za august su uplaćena na žiro račune podnositelja zahtjeva – istaknuto je iz Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar.

Zahtjev za ovu vrstu pomoći dostupan je na Info pultu Općine Centar tokom cijele godine. Prilikom obrade pristiglih zahtjeva prioriteti su zahtjevi korisnika neke od narodnih kuhinja u Kantonu Sarajevo, osoba koja nemaju riješeno stambeno pitanje, korisnika subvencije za grijanje, te drugih prava koja su ostvarili putem Kantonalnog centra za socijalni rad, bolesnih, osoba čiji je jedini prihod njihova penzija, bez porodičnog staranja, starijih od 60 godina bez stalnih primanja.

(FENA) L.A.


Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU