Punjene pogačice bogatog okusa
Punjene pogačice sa mesom, svježom paprikom i paradajzom
Sastojci koji su potrebni za ovo jelo:
Tijesto:
- 600 g brašna
- 40 g svježeg kvasca
- 300 ml mlijeka
- 50 ml ulja
- so
Fil:
- 350 g faširanog mesa
- 1 glavica crnog luka
- 1 svjeza paprika
- 1 paradajz
- peršun
- so
- vegeta
- paprika
- biber
- 50 ml ulja
Priprema punjenih pogačica
Rastopite kvasac u malo mlijeka. Dodajte u preostalo, pogrijano, toplo mlijeko. Zamijesite tijesto sa svim sastojcima. Mjesite dok ne dobije srednju mekoću, po potrebi dodajte jos malo brašna. Ostavite da stane 1 sat. Za fil, sitno izsjeckajte luk, papriku i paradajz i dodajte u fasirano meso. Dodajte začine i mjesite smjesu rukom 2 min.
Od tijesta napravite 12 kolačića. Svaki kolačić pobrasnite malo i razvaljajte valjkom na veličine jedne prosječne pizze. Stavljajte po jednu supenu kašiku fila preko pola tijesta. Preklopite sa drugom polom i zavrnite malo krajeve. U većoj tavi rastopite malo putera sa malo ulja. Pržite po 2 pogaće u tavi sa obje strane. Ostavite na kuhinjski papir, da upiju malo masnoću.
Pogledaje i ove recepte:
- Savršene pogaćice
- Turski ručak koji ne smijete propustiti
- Recept: Ništa nije brže i ukusnije od irskih pogačica s krompirom
- Mlaka voda za brzu pitu, hladna za gipko tijesto
(Preuzeto sa: lifestylerecepteka.info)
..