Potrebno vam je samo sedam sastojaka, malo vremena i želja za slatkim!
Nakon laganog ljetnog ručka mora se pojesti nešto slatko, a ova čokoladna rolada toliko je ukusna da će nestati u trenu!
Sastojci:
- 200 g nasjeckane čokolade
- 70 ml kafe
- 7 velikih jaja
- 200 g šećera
- 240 ml slatkog vrhnja
- 2 kašike šećera u prahu
- Kakao za posipanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175°C, uzmite lim za pečenje i obložite ga papirom za pečenje. U dvije zdjele razdvojite žumanjke i bjelanjke. Čokoladu otopite na pari i dodajte joj kafu. Kada se sve dobro ohladi umiješajte žumanjke i šećer i miksajte nekoliko minuta.
U drugoj posudi umutite bjelanjke u snijeg i dodajte im smjesu od čokolade – lagano promiješajte. Smjesu izlijte u lim i pecite 20-ak minuta.
Izvadite i ostavite 10 minuta da se ohladi, posipajte kakaom u prahu i okrenite na rešetku za pečenje, na drugu stranu. Skinite papir i ostavite da se skroz ohladi. Istucite slatko vrhnje sa šećerom u prahu. Premažite ga preko biskvita, pažljivo zarolajte i stavite u frižider na najmanje sat vremena, piše Večernji list.