Režim ovakve prosvjede nije vidio dugo vremena – TNTPortal

Julija Navaljnaja, supruga Alekseja Navaljnog, privedena je u subotu na prosvjedu u Moskvi organiziranom u znak potpore tom ruskom disidentu na kojem se tražilo njegovo puštanje iz zatvora.

Navaljnaja je objavila svoju fotografiju na Instagramu ispod koje je pisalo: “Oprostite za lošu kvalitetu. Svjetlo u policijskoj marici je slabo”.

Prije toga je na svom Instagram profilu objavila fotografiju s prosvjeda u Moskvi.

Među prosvjednicima koje je policija privela je i Navaljnijeva suradnica, odvjetnica Ljubov Sobol. Na Twitteru je objavljena snimka njezina uhićenja. Dok se obraćala novinarima, policajci su došli do nje, zgrabili je i odvukli što dalje od kamera, prenosi Jutarnji.hr.

Na prosvjedu u Moskvi se okupilo najmanje 40.000 ljudi, procjena je Reutersa. Ministarstvo unutarnjih poslova Rusije tvrdi da se na prosvjedu u Moskvi pojavilo 4000 ljudi.

Na zabranjenim prosvjedima diljem zemlje, u više od 100 gradova, policija je privela najmanje 3400 ljudi, javlja AFP. U Moskvi se prosvjeduje na Puškinovom trgu, gdje okupljeni prosvjednici uzvikuju: ‘Sloboda za Navaljnog’ i ‘Putine, odlazi’. Ruski specijalci formirali su kordone oko trga te niz glavnu moskovsku ulicu Tverskaja, koja je od Kremlja udaljena oko jednog kilometra.

Policija preko megafona pokušava rastjerati demonstrante: ‘Ovo je neovlašteno okupljanje, molimo vas, raziđite se’.

S moskovskih ulica stižu i snimke prilično žestokih sukoba policije i prosvjednika. Policajci su demonstrante odvlačili u autobuse i marice nastojeći tako osujetiti prosvjed u njegovu korijenu.

Pristaše Navaljnog održavaju prosvjede diljem zemlje, a organizirani su preko društvenih mreža. Tisuće ih je izašlo na ulice Vladivostoka, Irkutska, Sankt Peterburga, Nižnjeg Novgoroda, Jekaterinburga, pa čak i Jakutska, čije građane ni ekstremno niske temperature od oko -50 Celzijevaca nisu spriječile da se ne odazovu prosvjedima.

Na videozapisima i fotografijama iz ruskih gradova prikazana su uhićenja prosvjednika. Policija ih vuče za ruke i noge, a koristi i palice za svladavanje prosvjednika.

Novinarska ekipa Sky Newsa tvrdi da je u Moskvi svjedočila uhićenju najmanje 50 osoba.

Dugogodišnji inozemi dopisnici iz Moskve tvrde da ovako brojni prosvjedi u ruskoj prijestolnici nisu zabilježeni barem 10 godina.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je upozorio javnost da ne sudjeluje u prosvjedima koji nisu imali dopuštenje vlasti. Uz to, svi prosvjedi su zbog pandemije zabranjeni mjesecima.

Navaljni se trenutno nalazi u predraspravnom pritvoru koji mu je određen na 30 dana. Rusko pravosuđe tereti ga da je prekršio uvjete uvjetnog puštanja na slobodu otišavši na liječenje u Njemačku.

Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU