Sarajevo/ Od danas vakcija protiv gripe

U Sarajevskom kantonu od danas počinje vakcinacija protiv sezonske gripe u svih devet domova zdravlja. Tako je DZ-u Stari Grad distribuirano 800 doza, DZ-u Centar 1.480 doza, DZ-u Novo Sarajevo 1.500, DZ-u Novi Grad 1.600 doza, DZ-u Ilidža 1.400, DZ-u Hadžići 550 doza, DZ-u Vogošća 450, DZ-u Ilijaš 400 i DZ-u Trnovo 100 doza.

POZNATI PRIORITETI

Vakcine će biti dostavljene na ukupno 58 pripadajućih lokaliteta za vakcinaciju građana protiv gripe.

– Preporučena je vakcinacija rizičnih grupa, među kojima su penzioneri, osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici, lica sa posebnim potrebama, ratni vojni invalidi i civilne žrtve rata, trudnice, imunokompromitirane osobe (odrasli i djeca), zaposleni u javnim zdravstvenim ustanovama, zaposleni u MUP-u KS-a, u gradskom javnom saobraćaju, u obrazovanju, nauci i kulturi i novinari, saopćeno je iz JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

Ministarstvo zdravstva i Zavod zdravstvenog osiguranja KS-a i ove godine obezbijedili su 8.280 besplatnih doza vakcina protiv gripe za sezonu 2021/2022, koje su distribuirane u JU Dom zdravlja KS-a.

Kantonalna bolnica Zenica trenutno ima 68 hospitalizovanih na Odjelu za Covid, a prema posljednjim izvještajima, preminulo je šest pacijenata oboljelih od koronavirusa, potvrdio je za Fenu direktor KBZ-a Rasim Skomorac.

– Od ukupnog broja hospitalizovanih, njih 14 je smješteno na Intenzivnom odjelu za Covid, a 11 pacijenata je priključeno na respirator. Preostalo troje je na kiseoniku. Inače, u posljednjih sedam dana bilježimo veliko povećanje broja hospitalizovanih, ističe Skomorac i dodaje kako su još na početku mjeseca prosječno imali 30-40 hospitalizovanih, dok ih je sada na dnevnom nivou 70-80.

U našoj zemlji prijavljena su još 962 zaražena građanina, a 22 osobe su preminule od posljedica Covid-19

RASTU BROJKE

– Duplo veći broj pacijenata pristiže nam unazad sedam dana. Dnevno primamo između 10 i 15 novih pacijenata, od kojih je oko 98 posto nevakcinisanih. Takav je procent i broja preminulih nevakcinisanih pacijenata. Većina su nevakcinisani, upozorava Skomorac.

Direktor Opće bolnice Tešanj Omer Bedak ističe da, za razliku od KBZ-a, imaju nešto manje hospitalizovanih pacijenata.

– Ovaj val je krenuo od sjevera prema jugu Kantona. Trenutno imamo oko 30 hospitalizovanih pacijenata, od kojih je većina na kisiku. Nemamo respiratorni centar, pa najteže slučajeve šaljemo za Zenicu, napominje Bedak.

Povećan je, kaže, broj hospitalizovanih koji su i vakcinisani. Trenutno ih je četiri-pet, ali sa samo jednom dozom.

Oslobodjenje portal

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU