Skupština KS sutra o ukidanju proljetnog odmora za učenike

Predložene izmjene prvenstveno se odnose na pitanja bez kojih ne bi bilo moguće provoditi odredbe zakona kao što su oblast praktične obuke i civilnih strelišta, dopunu segmenta koji reguliraju zdravstvenu sposobnost kao jedan od uvjeta za posjedovanje oružja i slično.

Pred poslanicima su i izmjene zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju te o srednjem obrazovanju koji bi trebali biti razmatrani po skraćenom postupku.

Ovim izmjenama predviđeno je ukidanje proljetnog odmora kao rješenja koje se, smatraju u kantonalnom Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade, pokazalo kao neproduktivno i uzrokovalo da školska godina završava prekasno što utiče na kvalitet nastavnog procesa.

– Nastavnici obaveze oko realizacije školske godine završavaju početkom jula, što ograničava mogućnost da se pripreme za iduću godinu – smatraju.

Uvođenje proljetnog raspusta pokazalo se nefunkcionalnim za učenike, nastavnike i roditelje, zbog čega je upućen značajan broj primjedbi roditelja, nastavnika i direktora, te je nadležno ministarstvo predlažilo Skupštini da donese predloženu izmjenu.

Poslanici će razmotriti i Prijedlog zakona o udžbenicima u Kantonu Sarajevo, a na dnevnom redu je i Informacija o stanju kriminaliteta, javnog reda i mira i sigurnosti saobraćaja na području Kantona za maj.

Nakon ove redovne sjednice trebala bi uslijediti i tematska sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj će biti razmatrana Analiza stanja pojave poplava na području Kantona i prijedlog mjera za rješavanje problema poplava.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU