Slani kuglof je odličano i brzo jelo, super ideja za doručak!
Za slani kuglof je potrebno:
- kalup za kuglof
- 4 jajeta
- 1 čaša jogurta od 2 dcl (istu sačuvamo kao meru za ostalo)
- 1 čaša ulja
- 2 ½ čaše brašna
- 1 prašak za pecivo
- 150 gr pizza šunke
- 150 gr feta sira
- 5 kiselih krastavčića
- ½ kašikice soli
- malo bibera
- 1 kašikica origana
Za posipanje:
- 100 gr trapista
Priprema:
Umutimo žicom jaja, pa dodamo jogurt i ulje. Kad smo to dobro umutili, dodamo dalje začine (so, biber, origano). Nakon toga, dodamo brašno u koje smo umješali prašak za pecivo. Na kraju, dodamo izgnječeni sir, na kockice isjeckanu šunku i krastavčiće. Kada smo dobili izjednačenu masu, spremna je za kalup.
Rernu ugrejemo na 200°C (po meni je trebalo duže peći nego po originalnom receptu koji kaže 25 + 10 min ali…doduše, na 220°C). Kašikom sipamo masu u silikonski kalup, dovoljan je samo čist kalup i masa u kalupu. Kada smo sve sipali, rukama uhvatimo kalup za ivice i drmnemo ga 3 – 4 puta o podlogu, da bi se sve lijepo sleglo i namjestilo.
Pošto mi je malo nesigurno djelovalo staviti ga na rešetke, ja sam stavila kalup u tepsiju pa tako na pečenje. Dakle, pekla sam ga 45 minuta na 200°C. Za to vrijeme, pripremila sam drugu tepsiju, prekrila je papirom za pečenje i nakon 45 minuta izvadila kuglof iz rerne.
Samo sam malo rukama od dole pritisnula kalup, okrenula ga i istresla u pripremljenu tepsiju (pranje kalupa = ispiranje vodom…i…gotovo!). Od gore sam narendala trapist i vratila nazad u rernu još 10 minuta.
Nakon pečenja, moj skroman savjet bi bio prohladiti kuglof i tada ga služiti uz kiselo mlijeko, pošto je to zaista odlična kombinacija uz ovaj slani čaroban ukus. Prijatno i uživajte!
(Preuzeto sa: receptispotpisom.info)
..