Slani kuglof

Slani kuglof
slani kuglof


Slani kuglof je odličano i brzo jelo, super ideja za doručak!

Za slani kuglof je potrebno:

  • kalup za kuglof
  • 4 jajeta
  • 1 čaša jogurta od 2 dcl (istu sačuvamo kao meru za ostalo)
  • 1 čaša ulja
  • 2 ½ čaše brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 150 gr pizza šunke
  • 150 gr feta sira
  • 5 kiselih krastavčića
  • ½ kašikice soli
  • malo bibera
  • 1 kašikica origana

Za posipanje:

  • 100 gr trapista

Priprema:

Umutimo žicom jaja, pa dodamo jogurt i ulje. Kad smo to dobro umutili, dodamo dalje začine (so, biber, origano). Nakon toga, dodamo brašno u koje smo umješali prašak za pecivo. Na kraju, dodamo izgnječeni sir, na kockice isjeckanu šunku i krastavčiće. Kada smo dobili izjednačenu masu, spremna je za kalup.

Rernu ugrejemo na 200°C (po meni je trebalo duže peći nego po originalnom receptu koji kaže 25 + 10 min ali…doduše, na 220°C). Kašikom sipamo masu u silikonski kalup, dovoljan je samo čist kalup i masa u kalupu. Kada smo sve sipali, rukama uhvatimo kalup za ivice i drmnemo ga 3 – 4 puta o podlogu, da bi se sve lijepo sleglo i namjestilo.

Pošto mi je malo nesigurno djelovalo staviti ga na rešetke, ja sam stavila kalup u tepsiju pa tako na pečenje. Dakle, pekla sam ga 45 minuta na 200°C. Za to vrijeme, pripremila sam drugu tepsiju, prekrila je papirom za pečenje i nakon 45 minuta izvadila kuglof iz rerne.

Samo sam malo rukama od dole pritisnula kalup, okrenula ga i istresla u pripremljenu tepsiju (pranje kalupa = ispiranje vodom…i…gotovo!). Od gore sam narendala trapist i vratila nazad u rernu još 10 minuta.

Nakon pečenja, moj skroman savjet bi bio prohladiti kuglof i tada ga služiti uz kiselo mlijeko, pošto je to zaista odlična kombinacija uz ovaj slani čaroban ukus. Prijatno i uživajte!


(Preuzeto sa: receptispotpisom.info)


..

 

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU