SPRIJEČITE POSLJEDICE Prepoznajte na vrijeme simptome toplotnog udara

Tropske temperature su već počele, pa je važno biti spreman na sve okolnosti i na vrijeme preduzeti mjere za zaštitu od vrućine.

Šta se dešava u tijelu prilikom velikih vrućina?

Krvni sudovi se šire (vazodilatacija), zbog čega se pritisak snižava. Promjena krvnog pritiska može izazvati slabost i nesvesticu, a budući da srce ubrzano kuca, može doći i do infarkta. Smanjuje se cirkulatorni volumen, a krv postaje gušća, što može izazvati trombozu. Takođe hlađenjem tijela, odnosno znojenjem, iz tijela se gube tečnost i elektroliti, a intenzivno znojenje može izazvati toplotne grčeve i iscrpljenost. UV zračenje može da izazove nastanak zloćudnih tumora na koži (na primer melanom), a može uzrokovati i razvoj katarakte.

Kako treba da se ponašamo za vrijeme velikih vrućina?

Prilikom velikih vrućina, odnosno za vrijeme ljetnjih mjeseci, važno je biti oprezan i pravilno zaštititi zdravlje sebe i svojih bližnjih.

Potrebno je preduzeti adekvatne mjere.

* Izbjegavajte izlaganje direktnoj sunčevoj svjetlosti, posebno u razdoblju između 10 i 17 sati – ovo posebno važi za osobe sa povećanim rizikom od toplotnog udara.

* Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana,

* Pijte dovoljno tečnosti, odnosno negazirane vode ili niskokaloričnih pića bez kofeina, alkohola i šećera. Važno je konstantno unositi tečnost, a ne tek kad se pojavi osjećaj žeđi.

* Nosite laganu i široku odjeću svijetlih boja od prirodnih materijala. Ne zaboravite na šešire i kape, kao i naočare za sunce, ali i na kremu sa zaštitnim faktorom.

* Jedite više manjih obroka bogatih svježim povrćem i voćem.

* Tuširajte se mlakom vodom, a možete stavljati i hladne obloge.

* Ako radite ili trenirate na otvorenom, pravite češće pauze u hladu i pijte više tečnosti – čašu i po svakih 30 minuta,

Razlikuju se dva oblika toplotnih udara: klasični i naporom izazvani.

Klasični toplotni udar nastaje prilikom dužeg izlaganja vrućini, a uglavnom se javlja u ljetnjim mesecima i kod starijih, posebno slabo pokretnih osoba.

Toplotni udar izazvan naporom karakterističan je za zdrave i aktivne ljude – konkretnije, posebne grupe poput sportista, građevinskih ili drugih radnika na otvorenom.

Simptomi toplotnog udara

* Crvena i vruća koža

* Glavobolja

* Smušenost

* Grčevi u mišićima

* Mučnina

* Malaksalost

* Razdražljivost

* Ubrzani puls (rad srca)

* Ubrzano disanje

* Nesvjestica

* Tjelesna temperatura iznad 40°C.

Ko je u najvećem riziku?

U najvećem riziku su hronični bolesnici, posebno oni koji boluju od kardiovaskularnih bolesti, osobe starije od 65 godina i djeca, te radnici na otvorenom, sportisti, vojnici…

SPRIJEČITE POSLJEDICE Prepoznajte na vrijeme simptome toplotnog udara appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU