-9.5 C
Sarajevo
Subota, 22 siječnja, 2022
Još

  Sutra otvaranje porodilišta u Općoj bolnici “prim.dr. Abdulah Nakaš”

  -

  Prvi put od izgradnje nekadašnje Vojne bolnice, danas Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo, adaptiran je Odsjek za akušerstvo i neonatologiju, čije otvaranje je zakazano za sutra, 9. augusta, u 10.00 sati.

  Pored kompletne adaptacije prostora, nabavljena je moderna sofisticirana medicinska oprema, kadar je educiran, što je rezultiralo da se, budućim  mamama i novorođenčadima u ovoj zdravstvenoj ustanovi  pruža kvalitetnija i sigurnija usluga u skladu s evropskim standardima. Također,  trudnicama se  nudi i  mogućnost izbora alternativnih metoda poroda kao i  prisustvo bračnog druga tokom dolaska na svijet novorođenčeta, saopćeno je iz ove zdravstvene ustanove.

  Porodilište koje je, kako ističu, formirano početkom rata 1992. godine, danas raspolaže s 20 bolesničkih kreveta. Pacijenticama je na raspolaganju 7  konfornih dvokrevetnih soba s kupatilom, koji su također potpuno renovirani. U pripremnoj sobi (predrađaoni) su smještena  4 kreveta, CTG- aparati su povezani sa sestrinskom sobom te se  pacijenticama u prvoj porođajnoj dobi u kontinuitetu prati CTG monitoring, odnosno, srčana frekvencija ploda i kontrakcije uterusa, gdje se na osnovu krivulje procjenjuje stanje i  kondicija ploda.

  Novina je adaptirana porođajna sala sa dva porođajna boksa te operaciona sala u sklopu Odsjeka  za hitne carske rezove. Do sada  su se ove  operacije radile u operacionom bloku koji je dislociran od porodilišta.

  Dodaju da je sada ispunjen svjetski standard i protokol da se hitni  carski  rez može uraditi u roku manjem od 10 minuta.

  Odjeljenje za ginekologiju i akušerstvo Opće bolnice koje se satoji od  Odsjeka za ginekologiju i  patologiju trudnoće i  Odsjeka za akušerstvo i neonatologiju je  kadrovski  ekipirano. Na  Odjeljenju radi 10 ljekara specijalista ginekologije i akušerstva, 2 specijalizanta ginekologije i akušerstva, 2 pedijatra, 4 specijalizanta pedijatrije i 33 medicinske sestre. U ovoj  zdravstvenoj Ustanovi  godišnje se uradi oko  1.500 poroda.

  Porodilište u Općoj bolnici  je već 19 godina u velikoj porodici „Prijatelja beba“ (Baby Friendly Hospital), koja podrazumijeva afirmaciju dojenja i majčino mlijeko  kao najvećeg dara prirode. Također, 2008. godine na Odsjeku za akušerstvo i neonatologiju opremljena je sala za porođaj u vodi i nakon edukacije osoblja počelo se s prvim porođajima a od januara 2010. godine i s porodom na stočiću, saopćeno je iz Opće bolnice.

  (FENA) M.B.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  spot_img
  Možda vas zanima I OVO