Sve više korisnika droge u Sarajevu, povećava se broj mladih ženskih osoba ovisnica

U Vladi Kantona Sarajevo danas je održana konferencija za medije na kojoj je javnosti predstavljena strategija i akcioni plan za sprečavanje i suzbijanje zloupotrebe opojnih droga.

Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je u svojoj izjavi kazao kako je nosilac strategije MUP Kantona Sarajevo, kao i stručni tim koji već dugi niz godina radi u oblasti suzbijanja zloupotrebe droga.

Dodao je kako je osnovno definisati raspostranjenost droge u ovom kantonu. Pojasnio je i kako je do sada kreirana strategija i akcioni plan koji neće biti mrtvo slovo na papiru.

Nermin Lagumdžija, rukovodilac odjeljenja za suzbijanje zloupotrebe droge kazao je kako će u narednom periodu ovo tijelo pratiti učinkovitost strategije i izvještavati javnost o njemu.

U posljednjih pet godina, tačnije u periodu od 2018. do 2023. godine, čak 9.312 osobe se javilo na klinici za probleme sa ovisnošću, a recimo, 1991. godine na KCUS-u bilo je svega 45 ovisnika”, kazao je Lagumdžija.

Rusmir Pobrić je kazao kako je od 9.312 ovisnika, oko 80 posto muškarci.

Zloupotreba opojnih droga je najdominantnije djelo u strukturi podignutih optužnica, 50 posto svih krivičnih djela su direktno ili indirektno vezana za zloupotrebu droga. Od 9.312 ovisnika, 80 posto muškarci. Nažalost, ne postoje baš najpreciznije evidencije o maloljetnim osobama, ali na osnovu onoga što imamo – sedam predmeta i sedam pripremnih postupaka protiv maloljetnih lica”, kazao je Pobrić.

Anketa koju je proveo Fakultet političkih nauka, među 79 ovisnika u terapijskoj zajednici KAMPUS, njih 70 počelo sa zloupotrebom već u dobi od 12 do 14 godina.

Također, ono što je također zabrinjavajuće, povećava se broj mladih ženskih osoba ovisnica.

The post Sve više korisnika droge u Sarajevu, povećava se broj mladih ženskih osoba ovisnica appeared first on Sarajevska sehara.

sarajevskasehara.com

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU