Svima je dobro poznato ime Jagodinka i čuvena rečenica iz filma “Varljivo leto 68”: Evo kako glumica izgleda danas

“Zvala se sasvim obično, Jagodinka Simonović. Mirisala je na svježe tijesto, slane perece i pekarski kvasac”.

Upravo ovim riječima slavni glumac Slavko Štimac opisao je glumicu Draganu Varagić, tačnije Jagodinku, koja je samo osam godina nakon ove uloge koja ju je proslavila, napustila tadašnju Jugoslaviju.

Tek prije nekoliko godina Dragana se vratila u Srbiju, a sada ima 65. godina.

svima je dobro poznato ime jagodinka i čuvena rečenica iz filma “varljivo leto 68”: evo kako glumica izgleda danas

“Nisam ga vidjela dugo. Obradovala sam se što se vraća u pozorište. On je izuzetan glumac i čovjek kojeg mnogo volim. Dijelimo zajednička iskustva odlaska i povratka. Imamo dosta prepoznavanja između redova. Ne treba nam mnogo riječi da se razumijemo”, rekla je ranije Dragana o pomenutom Slavku Štimcu.Tokom devedesetih godina i ne baš tako sjajnih vremena u regionu, glumica je odlučila da pobjegne iz Juge i ode u Kanadu, u potrazi za nekim ljepšim životom. Glumica se tamo bavila produkcijom.

Na pitanje kako to da su ona i suprug odlučili da početkom devedesetih godina napuste Jugoslaviju i da se otisnu u nepoznato, glumica je odgovorila da je oduvijek bila „čergarka u duši“, a s obzirom na to da su i ona i suprug samostalni umjetnici, nije bilo teško da prelome i odu u Kanadu.

“U Kanadi se sve planira. Za sve što hoćete da uradite postoji detaljno pisano obavještenje, tako da možete samostalno da funkcionišete. Izuzetno se poštuje privatnost i cijeni lojalnost. Postoji i svijest o zajedničkom interesu. Kanada je zemlja koja obraća pažnju na probleme i rješava ih u hodu. Nije sve idealno, ipak, prisutna je stalna briga. Ako vam se nešto ne sviđa na bilo kojem nivou, ima mehanizama da to promijenite. Nije sve uvijek jednostavno, ali ima načina. Naša dijaspora je dosta naučila o tome. Cijeni se dobra organizacija i sami ste odgovorni za aktivno rješavanje svojih problema. Penzioneri volontiraju u bolnicama, školama i prihvatilištima. Voljela bih da se mladi ljudi sa dragocjenim znanjem stečenim u svijetu, vrate jednog dana. Zbog njih bi trebalo riješiti procedure priznavanja stranih diploma. Lično, ja sam ovdje odustala od nostrifikacije magistrature sa Univerziteta Toronto. Kod nas ima i samovolje. Pravila možda postoje, ali ih niko ne poštuje. Nema samokritike, dok se kritičnost po pravilu doživljava kao napad na drugog, a ne povod za razmišljanje. Nema ni zajedničkog interesa”, rekla je po povratku za beogradske medije i dodala:

“Datum povratka nije datum, već osjećaj da ste opet prihvaćeni. “Vratila” sam se kad sam shvatila da brava na ulaznim vratima moje zgrade ne mora uvijek ispravno da radi, ali i šta treba da učinim da bi se vrata otvorila. Objasnio mi je neko od stanara. Sada sam dio ekipe, jer znam tajnu pokvarene brave. To znači da sam ponovo prihvaćena. Moji studenti su mi objasnili da kao distancu, a ne izraz poštovanja, doživljavaju što ih oslovljavam sa “vi”. Meni je bilo svejedno, ali njima nije. Zbunjivala ih je u početku i “moja” Kanada, kakve im to vježbe donosim. Onda sam za svaku počela da govorim ovo je vježba Bajčetića, ova Minje Dedića, ova Maričića. To im je davalo sigurnost da nisam baš toliko različita od drugih profesora. Sad im je i drago što ponekad ubacujem i kanadske dijelove programa”, izjavila je tom prilikom. Danas, mnogo godina kasnije, uloge Jagodinke prisjeća se sa osmijehom na licu.

svima je dobro poznato ime jagodinka i čuvena rečenica iz filma “varljivo leto 68”: evo kako glumica izgleda danas
svima je dobro poznato ime jagodinka i čuvena rečenica iz filma “varljivo leto 68”: evo kako glumica izgleda danas

Glumica je u jednom intervjuu kazala da je svoju ulogu u ovom filmu sama birala, te da je od Paskaljevića samo tražila da Jagodinka pjeva meksikansku pjesmu i ima niški akcenat. Za Štimca je kazala da je veliki glumac i odličan drug, te da je s njim bilo lako snimati.

“Ne zovu me i ne viču mi više na ulici Jagodinka (smijeh). Na tu ulogu danas gledam s osmijehom. Dobila sam priliku da biram i njen akcenat i pjesme koje će pjevušiti. Mlada pekarka mi je draga jer je simpatična, nježna i komična”, kaže Varagićeva.

“Igrala bih je ponovo. Ona je bila nešto komično u mom repertoaru nakon tragedija i likova koja sam igrala u Narodnom pozorištu. Izgledala bi isto da se snima danas jer je drugačije ne bih odigrala”, iskreno je ispričala u jednom intervjuu glumica.

Danas, Dragana, profesorica glume, svojim studentima kaže da je gluma posao koji se voli, i da bez toga ne može da se radi. Misli da je za svakog glumca jako važno da se usavršava.

svima je dobro poznato ime jagodinka i čuvena rečenica iz filma “varljivo leto 68”: evo kako glumica izgleda danas
svima je dobro poznato ime jagodinka i čuvena rečenica iz filma “varljivo leto 68”: evo kako glumica izgleda danas

“Ta radoznalost koju još uvijek imam meni je dragocjena u tome što radim, znači nešto mijenjam, nešto dodajem. Važno mi je i dosta me zanima šta se radi u drugim dijelovima svijeta, zanima me pozorište njihovo, način predavanja, nove tehnike glume, vrlo sam radoznala”, izjavila je Dragana.

Dragana je inače završila Akademiju Dramskih umjetnosti gdje je bila u klasi sa Sonjom Savić, Borisom Komnenićem i mnogim drugima. Specijalizirala je Šekspira u Engleskoj, a magistrirala dramu i režiju na Univerzitetu u Torontu.

(Express/Espreso)

The post Svima je dobro poznato ime Jagodinka i čuvena rečenica iz filma “Varljivo leto 68”: Evo kako glumica izgleda danas appeared first on Express.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU