8 C
Sarajevo
Nedjelja, 28 studenoga, 2021
Još

  Temperature će prelaziti 35 stepeni: Čeka nas pakleno ljeto

  ()

  Nakon nekoliko proteklih tmurnih i kišnih dana u našoj zemlji, u narednom periodu se očekuje postepeni porast temperatura. Nove paklene vrućine prijete zapadu Evrope već za sedam dana.

  Prema prognozama stručnjaka, toplotni val mogao bi pogoditi područje koje je zahvatio i prošli put, dok će se naši krajevi nalaziti na granici.

  Sjever Afrike

  Prema najnovijem izvještaju američke Nacionalne agencije za istraživanje okeana i atmosfere (NOAA), prosječna globalna temperatura je prošlog mjeseca bila iznad prosjeka za 20. stoljeće, čime je ovogodišnji juni bio najtopliji u proteklih 140 godina, koliko se u svijetu mjere i bilježe temperature.

  Nedim Sladić, meteorolog amater, kazao je kako u našu zemlju prodire sve topliji zrak sa sjevera Afrike.

  – Na našem području vlada anticiklona koja nam omogućava stabilne vremenske prilike, tako da će narednih dana temperature zraka biti sve više i više. U većem dijelu zemlje prelazit će 30, a u Hercegovini 35 stepeni – kazao je Sladić.

  Dodaje kako će biti prisutna znatno manja količina svježeg zraka.

  – U narednom periodu ne očekuje se kiša, izuzev utorka i dijelom srijede naredne sedmice, kada može biti kratkotrajnih padavina. Nakon toga, vrijeme će biti sve toplije. Pretežnih ekscesa u temperaturi neće biti, tako da u Hercegovini neće prelaziti 37 stepeni – ističe Sladić.

  Jako zračenje

  Da će doći do porasta temperature pokazuju i prognoze „Accuweathera“, s tim da ova meteostanica najavljuje da će živa u pojedinim dijelovima Evrope skočiti iznad 35 stepeni kada se uzmu u obzir kombinacije temperature, vlažnosti i jakog sunčevog zračenja u julu.

  Udar jakih oluja

  Dok će suho i vruće ljeto dominirati velikim dijelom Evrope, Balkanski poluotok nalazit će se na udaru jakih oluja tokom cijele sezone. Iako regija neće biti imuna na toplotne valove, trajanje ekstremne topline bit će ograničeno na manje periode. „Accuweather“ navodi da će snažne grmljavinske oluje naročito pogađati Grčku, Srbiju, Rumuniju i Bugarsku, kao i okolne mediteranske zemlje, ali i dio istočne Evrope mogao bi se naći na njihovom udaru.

  (Vijesti.ba / Avaz)

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO