Toplotni val zahvatio velike površine centralne i zapadne Evrope

Vellike površine zapadne i centralne Evrope zahvaćene su ekstremno visokim temperaturama, dok su vlasti u jednoj njemačkoj regiji uvele limite maksimalno dozvoljene brzine na jednom dijelu autoputa kao mjeru predostrožnosti od posljedica ekstremnih vrućina.

Meteorolozi su upozoriii da bi temperature mogle nadmašiti 40 stepeni Celsijusa u nekim dijelovima kontinenta u narednim danima, zahvaljujući toploj i suhoj vremenskoj fronti koja dolazi iz  Afrike.

Ministarstvo saobraćaja u njemačkoj istočnoj saveznoj državi Saksonija-Anhlat saopćilo je da su do daljnjeg uvedeni limiti brzine od 100 do 120 kilometara na sat na nekoliko kratkih dijelova autoputa, koji obično nemaju ograničenja maksimalne brzine.

Oko polovine svih španskih pokrajina u stanju je visoke pripravnosti zbog ekstremnih temperatura. Prognozirano je da će Zaragoza danas biti najtopliji grad u Španiji s 39 stepeni Celsijusa, dok bi u subotu maksimalna temperatura porasla na 44 stepena, saopćila je meteorološka služba, prenosi Associated Press.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU