Travnička lezibaba po receptu jedne stare nane

Isprobajte tradicionalno jelo travnička lezibaba po ovom receptu.

Porodični obrok po receptu jedne dobre bake iz ove lijepe, male čaršije.

SASTOJCI

– 1 kg krompira
– 500 g brašna
– 800 ml vode
– 3 čajne kašike soli
– 2 čajne kašike bibera

ZA PRELIV:

– 500 ml vode
– 3 supene kašike ulja
– 1 čajna kašika soli

ZA PRILOG:

– 500 g kisele pavlake
– 250 ml jogurta

PRIPREMA

Krompir oguliti i narezati na kockice. Krompiru dodati biber, so i brašno. Sve promiješati. Postepeno sipati vodu i sve dobro izmiješati. Smjesu izliti u nauljeni veliki pleh od rerne.

Lezibabu peći na 250 stepeni, 50 minuta. Za preliv prokuhati posoljenu i nauljenu vodu. Vrelu lezibabu preliti vrelim prelivom.

Vratiti je u rernu na 5 minuta, da upije preliv. Toplu lezibabu rezati na kocke. Za prilog promiješati kiselu pavlaku i jogurt, po želji posoliti.

Prilog je polutekući, niti se preliva preko lezibabe, niti se maže, nego se servira u veliku plitku zdjelu na sredini stola i jede se kašikom.

Izvor: coolinarka.com

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU