5.5 C
Sarajevo
Subota, 3 prosinca, 2022

TURISTIČKI BISER/ Jajce grad koji gostima nudi prirodne ljepote i brojne spomenike

Među brojnim turističkim biserima koje nudi Bosna i Hercegovina svakako je grad Jajce koji obiluje prirodnim ljepotama te kulturno-historijskim znamenitostima

Tako je Jajce jedini grad na svijetu koji u samom centru ima vodopad. I to vodopad koji spada u 12 najljepših u svijetu. Također, tu su i Plivska jezera sa vodenicama koje u Jajcu zovu mlinčići, a stari su oko 400 godina.

Slučajni ili namjerni posjetilac Jajca ima mogućnost da obiđe i druge znamenitosti, poput Hrama boga Mitre, jajačkih katakombi, Starog grada Jajca, nekropole stećaka u Vincu, Doma AVNOJ-a, Starog Grada Vinac i brojnih drugih.

U Franjevačkom muzeju samostana Sv. Luka čuva se sarkofag sa skeletom posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića (vladao od 1461. do 1463.).

Stručna saradnica za turizam u Agenciji za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca Ivana Papić ističe u razgovoru za Fenu da se uprkos pandemiji Jajce intenzivno priprema za turističku sezonu. Tako je u toku uređenje glavne ulice u starom dijelu grada koja će biti u potpunosti popločana, te uljepšana velikom fontanom.

  • Na Plivskim jezerima su u tijeku radovi na izradi pješačke staze. Javna ustanova Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, u suradnji s Općinom Jajce, intenzivno radi na čišćenju korita Plive i Vrbasa kako bi lokalnom stanovništvu i domaćim turistima omogućila odmor i rashlađenje tijekom vrućih ljetnih dana – ustvrdila je ona.
  Hercegovački planinari otkrivaju i uređuju zaboravljene planinske staze i pećine

Papić ističe da su turističke atrakcije u Jajcu otvorene za sve posjetitelje, te da se od ove godine nude i dvije nove atrakcije.

  • Jedna od njih je zip-line koji se prostire iznad veličanstvenog vodopada povezujući obale Vrbasa i završavajući u gradskom parku, te VR experience gdje će turisti imati priliku da Jajce dožive iz potpuno druge perspektive. VR experience je nova turistička atrakcija koja našim posjetiteljima pruža mogućnost da Jajce uživo dožive iz zraka, razgledavajući pomoću VR naočala i drona – kaže Papić.

Također ističe da se u Jajcu optimistično nadaju da će moći i ove godine održati Međunarodne skokove s vodopada, koji su planirani 8. augusta, te da će privući brojne natjecatelje i turiste kao i prethodnih godina.

  • Pandemija nije obeshrabrila ni mnoge privatne poduzetnike, koji su ovo vrijeme također iskoristili za povećanje svojih smještajnih kapaciteta ili uređenje već postojećih. Na svim spomenicima su jasno istaknuta pravila ponašanja koja se odnose na mjere zaštite i odstojanja – zaključila je Papić u razgovoru za Fenu.
  INOVATIVNA PONUDA – made in BiH: “JESEN U 2 SUNCA” sa 100 KM popusta!

Kada je riječ o posjetiocima Jajca, u prethodnom periodu najviše ih je dolazilo iz zemalja Evropske unije i susjednih zemalja, a potom slijede turisti s Bliskog istoka. Među najbrojnijima su gosti iz Slovenije koji redovno učestvuju na manifestaciji Dani AVNOJ-a. Također, u Jajce redovno dolaze bh. građani koji žive u zemljama EU.

Ove godine za očekivati je dolazak onih građana Bosne i Hercegovine koji će zbog okolnosti izazvanih pandemijom biti spriječeni da odu u druge zemlje, a od Jajca će imati priliku vidjeti ljepote ovog grada i njegove okoline. Nije daleko ni Šipovo, koje zajedno s okolinom također nudi brojne prirodne ljepote poput izvora rijeka Pliva i Janj, Janjske otoke, prašumski rezervat Janj te Olićko jezero.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU