13 C
Sarajevo
Srijeda, 7 lipnja, 2023

U FBiH počinje medijska kampanja za poboljšanje sigurnosti pješaka u cestovnom saobraćaju (VIDEO)

U Javnom preduzeću Ceste Federacije BiH u Sarajevu danas je najavljena nova medijska kampanja s ciljem poboljšanja sigurnosti pješaka u cestovnom saobraćaju.

Načelnik jedinice sigurnosti prometa u Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija Tomislav Bojić izjavio je da su zbog poraznih podataka o stradanju pješaka na cestama u FBiH odlučili da s partnerima pokrenu kampanju o pravilnom ponašanju u prometu koje može spasiti živote.

Istakao je da su nedavna istraživanja pokazala da pravila ne poštuju ni vozači ni pješaci, te je uputio apel da svi, a posebno mediji, više rade na podizanju svijesti o tom problemu.

Koordinatorica za trening i edukaciju BIHAMK-a Silma Muminović navela je da su učesnici kampanje zajednički izradili letak u kojem su predstavljene najveće opasnosti za pješake kao što je korištenje mobitela, vidljivost pješaka, kontakt sa vozačima, te pravilno kretanje cestom i pješačkim prelazima.

Izrazila je nadu da će kampanja imati pozitivne rezultate koje će potvrditi buduća istraživanja.

Slobodan Pinjuh iz Auto moto saveza u BiH naveo je da je frapiran podacima koliko vozači ali ni pješaci ne poštuju propise, zbog čega je posebno važno da slične kampanje budu što učestalije.

Kampanja će biti realizovana u saradnji s auto-moto klubovima, Federalnim ministarstvom prometa i komunikacija, kantonalnim MUP-ovima, kantonalnim direkcijama za ceste, osiguravajućim društvima i medijima.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU