U igri nova imena za čelnike Unije

Vođe Evropske unije su ponovo odložile jutros zakazani nastavak zasjedanja o izboru novih čelnika EU, a iz izjava premijera članica EU proizilazi da je nešto veća nada u uspjeh, mada je stavljeno do znanja da “ima novih zamisli i imena” kad je riječ prije svega o položaju predsjednika Evropske komisije.

Neki premijeri su dolazeći na zasjedanje rekli da je holandski socijalista Frans Timmermans i dalje viđen kandidat za predsjednika EK i dok francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel nisu ništa saopštili, predsjednici vlada Litvanije i Hrvatske su naglasili da “ima i drugih imena i zamisli”.

Španski socijalistički premijer Pedro Sanchez je izjavio da grupacija socijaldemokratskih stranaka u EU zastupa rješenje da Timmermans bude predsjednik Evropske komisije, a da Manfred Weber, iz redova demokršćana i partija desno od centra, dobije položaj predsjednika Evropskog parlamenta.

Sanchez je odbacio suprotstavljanje češkog i poljskog premijera Andreja Babiša i Mateuša Moravjeckog dolasku Timmermansa na čelo EK, naglasivši da je to “potpuno neprihvatljivo jer se Timmermans ozbiljno zalagao za poštovanje vrijednosti i pravila EU”, koje su, kako je ustanovila EK, kršile zemlje na istoku Unije.

Letonski premijer Krisianis Karins je naglasio da dosadašnji kandidati za čelnike institucija EU očigleno nisu dobili podršku i da je zato “nužno drugačije rješenje”, koje će “ujediniti narode u EU, a ne razjediniti”.

Holandski premijer Mark Rutte je rekao da je tokom prošle noći i jutros bilo “mnogo telefonskih razgovora, sms, whatsapp i drugih poruka”, ali da je za nagodbu potrebno još vremena.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, čija je stranka HDZ u grupaciji demokršćanskih i stranaka desno od centra EPP, zajedno s još nekim čelnicima stranaka u toj grupaciji se suprotstavio prijedlogu njemačke kancelarke Angele Merkel da Timmermans postane čelnik EK, a kandidat EPP Manfred Weber dođe na čelo Evropskog parlamenta.

Luksemburški premijer Gzavije Betel je dolazeći na zasjedanje istakao da se nada dogovoru, jer “evropski građani očekuju da EU djeluje i zato je od toga ko će biti čelnici mnogo važnije šta će oni učiniti u idućih pet godina”.

Francuski predsjednik Macron je jučer osudio neuspjeh vođa EU da se nagode oko novih čelnika Unije i naglasio da to “ostavlja neozbiljnu sliku o Evropi i čini je neubjedljivom na svjetskoj pozornici”.

Macron je ljutito osudio “duge sastanke koji ničem ne vode, sate razglabanja” i rekao da je EU “klub 28-orice koji se sastaje a da nikad ni o čemu ne donosi odluke”.

Francuski predsjednik je zamjerio i da ovakva zasjedanja vođa EU nisu dobro pripremljena i podvukao da “sve dok ne promijenimo način rukovođenja, nećemo biti uvjerljivi na međunarodnom planu i biće nemoguće da EU proširimo novim članicama”.

“Ja ću odbiti svaki vid proširivanja prije temeljitog preuređenja djelovanja naših institucija”, zaključio je Macron i predočio da EU ne može biti “klub koji se sastaje da nikad ništa ne odluči u situaciji kad je svijet sve nasilniji na geopolitičkom, klimatskom planu, dok nastaju neliberalne demokratije”.

federalna.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU