U KS nastavljen pozitivan trend većeg broja oporavljenih od broja novozaraženih

Nakon analize 758 uzoraka, prikupljenih od 27. do 30. novembra ove godine, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 197 novozaraženih osoba koronavirusom

Od ovog broja porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 118 zaraženih osoba, odnosno 59,89 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U isto vrijeme, 369 osoba je oporavljeno od zaraznog oboljenja Covid-19, pa je i dalje nastavljen pozitivan trend pojave većeg broja oporavljenih od broja novozaraženih ovim virusom u Kantonu Sarajevo.

Na klinikama i u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima (245), te u Općoj bolnici (87) hospitalizirane su ukupno 332 osobe, od kojih sedam koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju.

U protekla 24 sata sa ovog bolničkog liječenja otpuštena su 22 pacijenta.

Nažalost, desilo se i pet smrtnih ishoda u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom povećan na 260 osoba.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 3.739 slučajeva zaraze koronavirusom.

Od 30. januara do 30. novembra ove godine ukupno su registrovane 19.992 zaražene osobe koronavirusom, od kojih je njih 15.993 oporavljeno od zaraznog oboljenja Covid-19.

Od 17. novembra do 1. decembra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naložene su 4.902 samoizolacije.

U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su: povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo preporučuju osobama sa simptomima, kao i članovima njihovih porodičnih domaćinstava da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom ljekaru da bi dobili daljnje upute.

Sve preporuke i smjernice u okviru ponašanja za vrijeme pandemije mogu se naći na web stranici www.zzjzks.ba, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU