U Mostaru održan Drugi festival sevdalinke

u mostaru održan drugi festival sevdalinke


Kulturno umjetničko društvo “Bijelo Polje” iz Mostara, u nedelju 21.marta ove gdine, na Drugom festivalu sevdalinke „Mostar 2020“, obilježilo je svoj 72 rođendan u novim prostorijkama Javne ustanove Kulturni centar Mostar-Sjever Potoci.

Ovaj festival pod motm „Lijepi li su mostsrski dućani“ održan je uz pridržavanje svih epidemiolških mjera vezani za suzbijanje pandemije Kornavirusa. Duhovni neimari okupljeni oko Festivala sevdalinke Mostar i Udruženja ljubitelja sevdaha “Sevdalinka” iz Sarajeva, upustili su se u organizaciju ove manifestcije koja ima za cilj čuvanje i promciju bosanskohercegovačke tradicnalne pjesme sevdalinke.

u mostaru održan drugi festival sevdalinke

Iako nagrade nisu bile u prvom planu potrudili smo se da oni koji baštne našu tradicionalnu pjesmu sevdalinku ne ostanu bez nekog prznanja koje će ih podsjećati na ovaj događaj, kaže Mralem Gluhović, jedan od organizaora ovog vrjednog poduhvata.

-Naša je obaveza da čuvamo biserje kolektivne darovitosti naroda Bosne i Hercegovine, prije svega našu tradicionalnu pjesmu sevdalinku.Vjerujem da će „Grand prix“, priznanje ovog festvala, mnogim interpretatoima, u vremenu pred nama, biti ključ koji će im, na tnovitom estradnom putu, lakše otvarati vrata koja vode do vrhova muzčkih top lista- istakoa je.

u mostaru održan drugi festival sevdalinke

Svojim učešćem na festivalu organizatora su podžali i Hamid Ragipović Besko, Kadira Ćano, Zulfo Bota, Zulfija Tahirović, Mirhad Okanović, Edo Jahić …

(Expresstabloid)Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU