U požarima u jugoistočnoj Francuskoj izgorilo 4.400 hektara šume

Šumski požari opustošili su regiju jugoistočne Francuske, progutavši 4.400 hektara šume do sada u ovoj godini zbog sušne i tople ljetne sezone, javili su u četvrtak lokalni mediji.

U periodu januar – juli u ovoj godini plamena stihija progutala je 43,5 posto više šuma nego u kompletnoj 2018. godinom tokom koje je spaljeno 3.065 hektara, javila je informativna TV stanica BFM, pozivajući se na brojke iz državne baze podataka Promethee o šumskim požarima u jugoistočnim regijama.

Početkom ove sedmice šumski požar se proširio na 30 hektara šumskog zemljišta u regiji Var, izazivajući reakciju 300 vatrogasaca i sedam kanadera.

– Suša i vremenski uslovi povećali su rizik od šumskih požara. Naša budnost bit će maksimalna u predstojećim danima – objavio je u tweetu francuski ministar unutrašniih poslova Christophe Castaner.

– Pozivam sviju da pokažu odgovornost, rizik je ekstreman – piše on.

Šumski požari, koji su nerijetko podmetnuti, česti su tokom ljetne sezone u južnoj Francuskoj, drugoj po značaju turističkoj destinaciji nakon prijestonice Pariza.

Ekološki aktivisti upozorili su na veliki rizik od šumskih požara dok ljeto postaje toplije i sušnije usljed globalnog zagrijavanja, ukoliko se ništa ne učini na suzbijanju emisije stakleničkih gasova, prenosi Xinhua.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU