WhatsApp uvodi mjere protiv širenja dezinformacija o COVID-19

Facebook je najavio nove mjere borbe protiv dezinformacija na WhatsAppu, dok se nastavljaju širiti lažne poruke o Covidu-19 koji navodno izazivaju 5G mreže, a liječi ga ocat.

Korisnici WhatsApp će odsada moći proslijediti poruku samo jednom korisniku kako bi se ograničila njihova cirkulacija.

“Znamo da brojni korisnici prenose korisne informacije, kao i smiješne videosnimke, razmišljanja i molitve koje su im važne”, navodi kompanija čiju aplikaciju koriste dvije milijarde korisnika.

“Ipak primijetili smo značajan porast dijeljenja poruka koji mogu pridonijeti širenju lažnih informacija”, kažu u kompaniji.

WhatsApp redovno kritiziraju da potiče širenje lažnih informacije koje ponekad dovode do tragičnih ishoda. U Indiji su 2018. lažne informacije o otmici djece izazvale pobunu i linč.

Aplikacija je u januaru 2019. ograničila broj podjela na maksimalno pet korisnika odjednom i jamči da je to ograničenje dovelo do 25 postotnog smanjenja proslijeđenih poruka diljem svijeta.

Ali privatnost komunikacija tehnički otežava obuzdavanje širenja teorija zavjere i drugih opasnih ideja, posebno u razdoblju pandemije.

U Velikoj Britaniji je uništeno nekoliko antena i releja, a vlasti tvrde da društvenim mrežama kruži apsurdna teorija prema kojoj se novi koronavirus širi mrežom mobilne telefonije 5G.

“Te ideje nisu samo neutemeljene, one štete osobama i kompanijama koje ovise o našim uslugama”, reagirala su u nedjelju četiri britanska telecom operatera u otvorenom pismu.

U Africi WhatsAppom kruže informacije o ispiranju usta octom koji ubija Covid-19 kao i tvrdnje da su crnci otporniji na zarazu.

U vrijeme ograničenja kretanja uporaba aplikacija je eksplodirala. Facebook je na prvoj liniji s Instagramom, WhatsApom i Messengerom.

Kompanija je krajem marta navela da se broj poruka povećao za više od 50 posto u najpogođenijim zemljama.

Tehnološki div je udvostručio kapacitete svojih servera i pokušava istaknuti informacije pouzdanih izvora.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i više od 20 ministarstava zdravstva koriste WhatsApp za objavu informacija o pandemiji i poslali su već više od 100 miliona poruka.

Autor:Hina

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU