15 C
Sarajevo
Subota, 18 rujna, 2021

Zagađenje vazduha – globalni problem

Zagađenje vazduha je globalni problem, a posebno za zemlje koje još imaju veoma nizak bruto domaći proizvod i industriju koja koristi zastarjele tehnologije i fosilna goriva, ističu iz Ministarstva životne sredine i turizma Federacije BiH, povodom 5. juna – Svjetskog dana zaštite životne sredine, čija je ovogodišnja tema “Pobijedimo aerozagađenje”.

Osim što zagađeni vazduh negativno utiče na ljude, životinje i biljke, štetne čestice i djelovanja kroz lanac ishrane dodatno djeluju na zdravlje, navedeno je u saopštenju Vlade Federacije BiH /FBiH/.

Resorno ministarstvo identifikovalo je značaj ovih problema i inkorporiralo ih u svoje politike i strategije, dajući im posebnu težinu, te je protekle tri godine preduzelo niz aktivnosti na njihovom rješavanju.

U saopštenju je navedeno da treba pomenuti izradu novog Zakona o zaštiti vazduha u koji su ugrađene direktive EU, a koji će lakše rješavati probleme emisije gasova iz kućnih ložišta, korištenja neadekvatnih goriva, unaprijediti praćenje emisije zagađujućih materija nastalih, na primjer, skladištenjem goriva, te korištenjem rastvarača, boja i lakova.

Novina u novom zakonu je uvođenje tematike klimatskih promjena, s obzirom da se BiH, potpisivanjem Pariskog sporazuma, obavezala na spovođnje mjera definisanih s ciljem njihovog ublažavanja i prilagođavanja.

U okviru Strategije zaštite životne sredine biće urađena i Strategija zaštite vazduha.

- Oglašavanje - zagađenje vazduha - globalni problem

U Pravilnik o monitoringu kvaliteta vazduha uvršten je takozvani Indeks kvaliteta vazduha koji su uradili Federalni hidrometerološki zavod i Federalni zavod za javno zdravstvo, koji će građanima omogućiti lakše razumijevanje i praćenje zagađenja vazduha.

Federalno Ministarstvo životne sredine i turizma je jedina institucija u BiH koja vodi bazu podataka – Registar o postrojenjima i zagađivačima /PRTR/ i konstantno se radi na njenoj nadogradnji, ističe se u saopštenju.

Zagađenost vazduha izaziva srčane bolesti koji uzrokuju preranu smrt u 80 odsto slučajeva, bolesti respiratornih organa, dijabetes, demenciju, neplodnost kod žena, lošu koncentraciju kako kod djece, tako i odraslih.

Loše zdravlje građana povećava troškove u svim sektorima, jer smanjuje produktivnost i efektivnost radnika, a zagađeni vazduh uzrokuje i štete u poljoprivredi, šumarstvu, pa čak dovodi do gubitka posebih vrsta u ekosistemu, ističe se u saopštenju.

federalna.ba

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima