Zagreb: Završena Međunarodna konferencija ‘Tržište rada i mladi…’

U Zagrebu je završena Međunarodna konferencija “Tržište rada i mladi kao promicatelji društvene kohezije” koju su od 6. do 8. lipnja organizirali Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” i Europski centar za radnička pitanja (Europäische Zentrum für Arbeitnehmerfragen – EZA) iz Njemačke, a uz financijsku potporu Europske unije.

HKD “Napredak” je inače dio velike organizacije EZA koja okuplja 74 udruge iz 24 zemlje koje pokušavaju unaprijediti prava radnika na području Europe.

– Ova konferencija je pokazala kolika je važnost cjeloživotnog učenja kako bi mladi stekli što više kompetencija kroz školovanje jer nam je 21. stoljeće ponudilo potpuno nove, pa čak i neočekivane izazove – ocijenio je dopredsjednik HKD „Napredak“ i voditelj sesije o važnosti obrazovanja kao preduvjetu za bolju konkurentnost na tržištu rada Nikola Čiča.

Konferencija “Tržište rada i mladi kao promicatelji društvene kohezije” bavila se pitanjima kako pomoći mladim ljudima da se suoče s novim životnim izazovima, ali i  gdje su mladi danas kada je u pitanju tržište rada, na koji način mladi ljudi mogu unaprijediti svoje vještine i kompetencije i na koji način mogu biti konkuretniji na našem tržištu rada koje postaje sve zahtjevnije, navodi se u priopćenju organizatora.

– Temeljna misija HKD ‘Napredak’ je pomaganje mladim ljudima i to ne samo kroz stipendije nego i poticaje da ostanu u svojim zemljama, a ne da svoje prilike traže samo kroz odlazak iz BiH i Hrvatske. Zato je Napredak prije deset godina ušao u EZA-u, želeći sve načine promovirati Bosnu i Hercegovinu kao buduću članicu EU- istaknuo je Čiča.

Podsjetio je i na činjenicu da HKD Napredak i EZA rade na podizanju svijesti o važnosti poboljšanja uvjeta rada.

– Puno više pozornosti se treba posvetiti ovoj temi, jer ukoliko već sada nešto konkretno ne uradimo, Bosna i Hercegovina će na žalost postati zemlja staraca. Onda će i ovakve konferencije postati bespredmetne, a ni politika više neće imati mehanizama da zaustavi mlade, a bez mladih Bosna i Hercegovina nema budućnosti  – ocijenio je član Središnje uprave HKD “Napredak” Miroslav Landeka.

HKD Napredak stoga u budućnosti, dodao je, želi učiniti sve da spriječi odlazak među mladima, posebice kroz stipendije studenata i učenika, ali i kroz poticaj za ostanak u svojoj zemlji, podsjetivši istovremeno da mladi ne odlaze samo zbog ekonomskih razloga.

Predsjednik HKD “Napredak” Franjo Topić smatra  da je sve više tema koje zaokupljuju bosanskoherecgovačko društvo, a tiču se uglavnom značaja povećanja radničkih prava i standarda svih uposlenih. Mladi su, smatra profesor Topić, ključni promicatelji društvene kohezije.

– Mladima, smatra on, trebamo dati priliku, te podsjetio kako je HKD Napredak samo ove godine stipendira 35 učenika i studenata u vrijednosti od 72. 000 maraka.

Na konferenciji “Tržište rada i mladi kao promicatelji društvene kohezije” održanoj u Zagrebu okupili su se istaknuti članovi sindikata i boraca radnička prava iz 16 europskih zemalja među kojima i iz: BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Poljske, Italije, Belgije, Bugarske, Slovačke, Litve, Francuske, Albanije, Austrije, Portugala i Nizozemske.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU