Zenica/ Pokrivenost sa 5.000 kamera sistema nadzora u realnom vremenu


U Zenici je uspješno okončan projekt izgradnje gigabitne fiberoptičke LAN i WAN mreže za potrebe videonadzora Grada i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), koji je rezultat dobre saradnje Gradske uprave i policije.

Krađe i razbojništva

Iz Gradske uprave svake godine doniraju MUP-u ZDK novac za potrebe poboljšanja sigurnosti grada i građana.

“Zenica je prva u BiH instalirala najmoderniju optičku infrastrukturu, ali i postala prvi grad u našoj zemlji s instaliranom fiberoptičkom mrežom visoke sigurnosti i brzine prijenosa podataka na svakoj od kamera”, naveli su iz Gradske uprave.

Na ovaj način bit će smanjen broj krađa automobila, razbojništava, provala, ali i svih drugih kriminaliteta. Sistem za bolju sigurnost građana omogućava instalaciju više od 5.000 kamera visoke rezolucije, ali i sistem nadzora u realnom vremenu.

U prvoj fazi pokriveni su kružni tokovi, gdje je MUP ZDK i ranije imao kamere, glavna gradska magistrala, centar grada, odnosno Trg Alije Izetbegovića. Slijedi pokrivanje videonadzorom i drugih dijelova grada.

Veliki doprinos

Aldina Alić, portparol MUP-a ZDK, kaže da će ova oprema značajno doprinijeti ukupnoj sigurnosti građana.

“Dat će i veliki doprinos javnoj sigurnosti i svakako će doprinijeti funkcioniranju policijskih službi kada je riječ o dokumentiranju dešavanja na ulicama i trgovima”, pojasnila je Alić.

PIŠE: OSLOBOĐENJE PORTAL

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU