-2.1 C
Sarajevo
Utorak, 30 studenoga, 2021
Još

  Zimsko računanje vremena/ Saznajte kada pomjeramo kazaljke…

  ()

  U nedjelju 31.10.2021. u tri sata ujutro završit će ljetno računanje vremena, a kazaljke na satovima pomaknut će se jedan sat unazad. Time će početi zimsko računanje vremena, te će se od tog vremena smatrati kao da su ponovo 2 sata. To znači da će svi oni koji cijene san dobiti priliku ostati u krevetu sat vremena duže.

  Zimsko računanje vremena zapravo je ono “pravo”, odnosno standardno, dok je vrijeme s pomaknutim satom unaprijed osmišljeno kako bi se bolje iskoristila sunčeva energija i dnevno svjetlo ljeti. Osim uštede energije zagovaratelji ove prakse tvrde da se zbog bolje popodnevne vidljivosti i duže svjetlosti dana smanjuje i broj automobilskih nesreća i zločina.

  U programu “Daylight Saving Time” trenutno sudjeluje oko 70 posto zemalja širom svijeta. Amerikanci pomiču satove prve nedjelje u martu, a vraćaju ih na standardno vrijeme prve nedjelje u oktobru. Europljani ljetno računanje vremena započinju zadnjom nedjeljom u martu i završavaju zadnjom nedjeljom u oktobru.

  Podsjetimo, to se ne bi dogodilo ove godine da su države članice Evropske unije postupile u sladu s preporukom Evropske komisije, koju je usvojio i Evropski parlament.

  Evropska komisija je predložila 2018. ukidanje sezonskog mijenjanja računanja vremena. Taj prijedlog je bio zasnovan na stavovima građana, analizama, stručnim studijama, pregovorima s Evropskim parlamentom i javnim konzultacijama. Lopta je sada u rukama država članica koje trebaju usuglasiti zajedničko stajalište , a trenutno stoji odluka da do ove godine sve članice EU moraju odlučiti žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

  Podsjetimo, za vrijeme rasprave o potrebi da se prestane pomicati sat čuli su se brojni argumenti, od zdravstvenih do logističkih. Prema analizi njemačkog zdravstvenog osiguranja, 29 posto ljudi u toj državi ima tjelesnih i psihičkih problema nakon pomicanja sata. Najčešće se radi o umoru i nesanici. Čak 76 posto ispitanika je reklo da je pomicanje sata suvišno i da ga treba ukinuti.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO