3 C
Sarajevo
Petak, 2 prosinca, 2022

Zimsko računanje vremena/ Saznajte kada pomjeramo kazaljke…

U nedjelju 31.10.2021. u tri sata ujutro završit će ljetno računanje vremena, a kazaljke na satovima pomaknut će se jedan sat unazad. Time će početi zimsko računanje vremena, te će se od tog vremena smatrati kao da su ponovo 2 sata. To znači da će svi oni koji cijene san dobiti priliku ostati u krevetu sat vremena duže.

Zimsko računanje vremena zapravo je ono “pravo”, odnosno standardno, dok je vrijeme s pomaknutim satom unaprijed osmišljeno kako bi se bolje iskoristila sunčeva energija i dnevno svjetlo ljeti. Osim uštede energije zagovaratelji ove prakse tvrde da se zbog bolje popodnevne vidljivosti i duže svjetlosti dana smanjuje i broj automobilskih nesreća i zločina.

U programu “Daylight Saving Time” trenutno sudjeluje oko 70 posto zemalja širom svijeta. Amerikanci pomiču satove prve nedjelje u martu, a vraćaju ih na standardno vrijeme prve nedjelje u oktobru. Europljani ljetno računanje vremena započinju zadnjom nedjeljom u martu i završavaju zadnjom nedjeljom u oktobru.

Podsjetimo, to se ne bi dogodilo ove godine da su države članice Evropske unije postupile u sladu s preporukom Evropske komisije, koju je usvojio i Evropski parlament.

  U velikom požaru izgorjela kuća i pomoćni objekat, šteta 300.000 KM

Evropska komisija je predložila 2018. ukidanje sezonskog mijenjanja računanja vremena. Taj prijedlog je bio zasnovan na stavovima građana, analizama, stručnim studijama, pregovorima s Evropskim parlamentom i javnim konzultacijama. Lopta je sada u rukama država članica koje trebaju usuglasiti zajedničko stajalište , a trenutno stoji odluka da do ove godine sve članice EU moraju odlučiti žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

Podsjetimo, za vrijeme rasprave o potrebi da se prestane pomicati sat čuli su se brojni argumenti, od zdravstvenih do logističkih. Prema analizi njemačkog zdravstvenog osiguranja, 29 posto ljudi u toj državi ima tjelesnih i psihičkih problema nakon pomicanja sata. Najčešće se radi o umoru i nesanici. Čak 76 posto ispitanika je reklo da je pomicanje sata suvišno i da ga treba ukinuti.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU