Arapske palačinke nećete moći prestati jesti uz ovaj jednostavni recept
Sastojci
- Tijesto
- 250g brašna
- 250g griza
- 1 jaje
- 1 prašak za pecivo
- 1 vrečica suhog kvasca
- 1 mala kašikica soli
- 2 male kašikice šećera
- tople vode za umutiti tjesto
Priprema palačinaka
Prvo kvasac razmutite sa malo mlake vode. Brašno ,griz, sol, šećer i prašak fino izmješajte i dodajte jaje i razmučeni kvasac i sa toplom vodom napravite tjesto kao za palačinke. Tjesto ostavite neka odstoji oko sat vremena i prije pećenja promješajte.
Ugrijte tavu i samo je prvi put premažite sa malo ulja i stavljajte po jednu kutljaču smjese i pecite na laganoj temperaturi samo sa jedne strane, vidjećete kako se stvaraju mali balončići i kad je sve suho i ispod fino rumeno onda je gotovo.
Pecite dok ne potrošite nadjev. Istopite malo putera i dodajte meda pa premažite palačinke ,ili sa mermeladom i nutelom, kako već volite.
_
(Izvor: malakuharica.com)
..