BiH će biti jedina članica Vijeća Evrope bez delegacije u PSVE-u

 Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović (lider SDA) kazao je danas novinarima u Sarajevu, nakon što nije održana hitna sjednica ovog doma, da je BiH propustila rok koji joj je dat za imenovanje delegacije u Parlamentarnu skupštinu Vijeće Evrope (PSVE).

Podsjetio je da je Parlamentarna skupština Vijeća Evrope dala rok BiH za imenovanje bh. delegaciju za to tijelo, a to je nadležnost oba doma PSBiH.

Ministarstvo vanjskih poslova pozivalo je rukovodstvo oba doma da sazove sjednicu i imenuje bh. delegaciju, međutim to se nije dogodilo, a Izetbegović je kazao i da je za danas kasno popodne sazvao sjednicu jer je smatrao da će predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto (HDZ BiH) sazvati sjednicu tog doma u prvom dijelu dana.

Pojasnio je da je sjednici prisustvovalo pet delegata bošnjačkog naroda, koji su i zatražili održavanje ove sjednice, ali na sjednicu nije došao niti jedan delegat iz Kluba Srba i bio je prisutan samo jedan (Zlatko Miletić – DF) iz Kluba Hrvata.

Ponovio je da je od člana Kolegija Doma naroda PSBiH iz Kluba Srba Nikole Špirića (SNSD) dobio pismo u kojemu navodi da je sjednica sazvana protivno Poslovniku, kao i akt člana Kolegija Dragana Čovića, iz Kluba Hrvata (HDZBiH,) koji tvrdi da je sjednica jednostrano sazvana.

– Prekršio bih Poslovnik da nisam ispunio uvjete iz člana 58 Poslovnika koji me obavezuje da u roku od tri dana po pismu delegata za saziv sjednice to ne uradim – pojasnio je Izetbegović.

Rok ističe sutra, 25. juna, u 10.00 sati, a na ovaj način BiH će biti jedina zemlja članica Vijeća Evrope koja neće imati svoje predstavnike u PSVE-u.

Junsko zasjedanje PSVE je posebno važno jer se na njemu, poslije deset godina, bira novi generalni sekretar Vijeća Evrope, kao i sudije Evropskog suda za ljudska prava, a obilježit će se i 70 godina postojanja Vijeća Evrope.

Šef bh. diplomatije Igor Crnadak ranije je ocijenio da bi neimenovanje delegacije značilo dodatnu blamažu za državu na međunarodnoj političkoj sceni jer bi u tom slučaju od 47 zemalja članica Vijeća Evrope jedino BiH bila bez delegacije na zasjedanju u junu, što će sada i biti slučaj.

Imajući u vidu da predstavnici Republike Srpske, odnosno poslanici i delegati SNSD-a i njihovi koalicioni partneri odbijaju učestvovati u radu državnog parlamenta sve dok se ne imenuje novi saziv Vijeća ministara sa Zoranom Tegeltijom na čelu, Izetbegović je kazao da Tegeltija nije dostavio nikakve stavove o programu ili fokuse svog budućeg rada.

Ocijenio je na kraju da je BiH zemlja u kojoj se ne poštuju zakoni, propisi, simboli i teritorijalni integritet, a da je to drugačije BiH ne bi imala nikakve probleme.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU