Bingo kocke ukusan kolač sa jafom, keksom, piškotama i pudingom
Jako ukusan kolač pun savršeno uklopljenih aroma i ukusa. Kad ga jednom probate često ćete ga praviti. Osim kao kolač može raditi i kao torta u okruglom obliku i više slojeva.
Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:
Za koru:
- 5 kom svježih jaja
- 5 kašika šećera
- 7 kašika mljevenih oraha
- jedna kašika ulja
- jedna kašika kakaa
- dvije kašike brašna
- pola kašikice praška za pecivo
Krema od pudinga:
- jedan litar mlijeka
- 3 kesice pudinga od vanilije
- 120 grama šečera
- 170 grama piškota
- 200 grama jafa keksa
- 150 grama margarina
- otopljene čokolade (150 grama)
Krema od plazme:
- 125 grama margarina
- 150 grama šećera u prahu
- 200 ml soka od narandže
- 300 grama plazme
- i još: 100 ml soka narandže za namakanje keksa
Glazura:
100 ml slatkog vrhnja
150 grama čokolade za kuhanje
Priprema ove ukusne torte
Kora – umutite jaja prvo žumanjke sa šećerom, pa postepeno dodajte tečne zatim suhe sastojke i na kraju dodajte umućeni šlag mješajući sa špartlom. Pecite koru u obloženom kalupu sa pek papirom na 180 stepeni pola sata.
Puding krema – u jedan litar mlijeka skuhajte puding prema upustu sa vrećice, odvojeno umutite margarin sa šećerom, pa ga postepeno dodajte u ohlađeni puding i umutite zajedno da dobijete pjenastu kremu. Podjelite na dva dijela, u jedan dio dodajte otopljenu čokoladu za kuhanje.
Plazma krema- plazmu mljevenu prelite sa sokom od narandže da fino upije sok, pa joj dodajte margarin izgnječen sa šećerom u prahu pa zajedno umjesite.
Slaganje kolača – preko pečene kore namažite kremu od plazme, preko stavite pola žutog puding krema, na njega poredajte jaffa keks koji namočite u sok od narandže (okrenite tako da čokoladni dio ide prama dole).
Preko jaffa keksa stavite fil od čokolade (pudinga), preko njega poredajte namočene piškote u sok od narandže, preko stavite ostatak žutog fila. Pa prelite sve sa čokoladom koju ste otopli sa malo vhrnja. Ostavite kolač sa se ohladi i stisne pa poslužite.
Izvor: receptikolaci.com