Irska neće biti prinuđena na pregovore o Brexitu

Irska neće biti prinuđena da uđe u razgovore o britanskom povlačenju iz Evropske unije, izjavio je irski premijer Leo Varadkar u intervjuu obkjavljenom u srijedu.

Nesuglasice između Londona i Dublina oko planova za irsku granicu postle su najspornije pitanje u britanskim pregovorima s EU oko sporazuma o razlazu.

Novi britanski premijer Boris Johnsom pozvao je Irsku da ukine klauzulu o “backstopu” u sporazumu dogovorenom pod mandatom njegove prethodnice Therese May.

– Irska neće biti prinuđena da raspravlja o tom pitanju, kao vlada i zemlja, i ja mislim da ćemo se držati naše pozicije – izjavio je Varadkar u intervjuu za irske novine Daily Mirror.

Varadkar je kazao da Irska ima “punu podršku” ostalih članice EU za “backstop”, koji je zamišljen kao osiguranje da se spriječi granična kontrola između članice EU Irske i Sjeverne Irske pod britanskom vladavinom, ali za koji Johnson tvrdi da će zadržati Britniju u carinskoj uniji s EU.

Varadkar je kazao da je njegov telefonski razgovor s Johnsonom prošao “prilično dobro” i da ne smatra uvredom činjenicu da se to desilo šest dana nakon imenovanja novog britanskog čelnika, prenosi Reuters.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU