Kopriva – čaj, ljekovitost, svojstva

Kopriva ima ljekovita svojstva

Mnoge biljke koje se nalaze oko nas u prirodi imaju neka blagotvorna i ljekovita svojstva za ljudsko tijelo, no ne znamo ih nužno iskoristiti. Jedna od takvih biljaka koje često znamo vidjeti u prirodi je kopriva. Oni koji su imali bliski susret s koprivama znaju da one u kontaktu s golom kožom ostavljaju osjećaj žarenja, dok se kod nekih može pojaviti i osip. Poznata je i izreka da neće grom u koprive, no iako ćete možda pomisliti da se grom u ovom slučaju veže uz osjećaj žarenja, izreka se zapravo veže uz božanstva, u nekim pričama uz germanskog boga Donnera, dok je u nekim drugima slavenski bog Perun u pitanju, koji su bili bogovi grmljavine, munje i groma.

Čim se kopriva vezala uz neko božanstvo u raznim narodima, zasigurno je bila biljka koja je imala neko posebno mjesto u svakodnevnoj upotrebi što nam govori o njenoj širokoj namjeni i ljekovitim svojstvima.

Kopriva ima široku namjenu

Kopriva najčešće raste gotovo posvuda u prirodi, posebice u šumama i vrtovima, no također je moguće uzgajati je. Listovi koprive jestivi su te se oni mogu koristiti za pripremu raznih sokova, čajeva, juha, tinktura i mnogih drugih stvari. Kopriva ima mnoga ljekovita svojstva, no osim ljekovitih svojstava se može koristiti i u mnoge druge svrhe kao što je proizvodnja boja, ekstrakt u šamponima za kosu i slično.

Koprive su prepune mineralnih tvari, pri čemu se ističu velike količine željeza, zatim sadrži acetilkolin, mravlju kiselinu, klorofil, razne enzime, vitamine A, B, C te neke tvari koje se vežu uz smanjivanje količine šećera u krvi. Upravo se zbog tog velikog broja ljekovitih svojstava koristi za mnoge stvari, od čega se ističe priprema hrane i dodataka prehrani. Najpopularniji pripravci od koprive su razni čajevi te ćemo stoga u nastavku teksta spomenuti čaj od koprive, kako ga napraviti te na koji način ga konzumirati.

Kopriva se najčešće priprema kao čaj

Čaj od koprive izrazito je jednostavno pripremiti. Lišće koprive treba prije kuhanja čaja biti osušeno te se tada uzima puna čajna žličica tih suhih listova i prelijeva se s 2 do 2,5 dcl vrele vode. Čaj je potrebno kuhati nekih 5 minuta nakon čega ga je potrebno ocijediti i pustiti da se malo ohladi kako bi se mogao piti mlak. Iako se kopriva smatra izrazito zdravom i ljekovitom biljkom, potrebno je pripaziti s doziranjem jer može dovesti do gubitka elektrolita, što može uzrokovati određene probleme u vašem tijelu. Ukoliko pijete čaj od kopriva, nastojte isti koristiti 4 do maksimalno 8 tjedana u komadu kako svoje tijelo ne bi doveli do problema uzrokovanih padom elektrolita.

Čaj od koprive ili drugi pripravci s njom ne preporučuju se za korištenje trudnicama ili dojiljama. Čaj od koprive možete kupiti u svakoj bolje opremljenoj trgovini, ljekarni ili drogeriji, no isto tako možete pripremiti vlastiti kod kuće.

Tagovi:

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU