Kremasta torta sa jagodama jednstavna za napraviti a ništa vas bolje neće osvježiti
Sastojci za ovu tortu:
Kora
- 15 belanaca
- 30 kašika secera
- 12 kašika brašna
- 3 kašike sirća
Fil 1
- 1 l soka od jagoda
- 4 kesice pudinga od jagoda
Fil 2
- 15 žumanaca
- 150 gr prah šećera
- 1 1/2 margarin
Fil 3
- 400 gr bijelog krem šlaga
- 1 čaša kisele pavlake
Premaz
- 300 gr bijelog krem šlaga
- Potrebno je jos oko 800 gr jagoda
Priprema
Fil 1 – Skuhati 4 pudinga u 1l soka od jagoda i ostaviti da se ohladi!
Fil 2 – Izmiksati 15 žumanaca sa šećerom u prahu i skuhati na pari i ostaviti da se dobro ohladi. U posebnoj činiji umutiti 1 1/2 margarin. Kada se žumanca ohlade izmiksati ih sa margarinom. Potom sjediniti fil 1 i fil 2 kako bi se dobio jedan krem.
Fil 3 – Umutiti 400 gr bijelog krem šlaga sa hladnim mlijekom po upustvu sa kesice i lagano promiješati sa čašom kisele pavlake.
Jagode očistiti ili odmrznuti i isjeći na deblje listice.
Kora – Umutiti sijneg od 5 bjelanaca sa 10 kašika šećera i dodati 4 kašike brašna i jednu kašiku sirća i lagano promiješati. Sipati smjesu na pleh obložen pek papirom i peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni, a potom isključiti rernu i ostaviti koru još kratko u rerni da se kora prosuši. Ispeći takve 3 kore.
Raspored slaganja torte : kora – crveni krem – jagode – fil 3 – kora – crveni krem – jagode – fil3 – kora – crveni krem – jagode – fil3 i 300 gr krem šlaga
(Izvor: lifestylerecepteka.info)
..