Najukusnije tulumbe koje još niste probali

Najukusnije tulumbe sočnog ukusa uz jednostavan recept
najukusnije tulumbe koje još niste probali


Najukusnije tulumbe napravite po ovom receptu a one vam neće upiti puno ulja i bit će hrskave izvana a meke unutra

Potrebno za tijesto:

  • 4 jaja ako su krupnija,ako su ona sitnija onda 5 kom.
  • 2 čaše vode/400ml
  • pola čaše ulja
  • 250 gr brašna
  • prstohvat soli
  • 2 male kašike šećera

Agda:

  • 1 kg šećera
  • 3 čaše vode/600ml
  • par kolutica limuna
  • 1l ulja za prženje

Napomena: Dan prije treba pripremiti agdu i ostaviti je da stoji makar preko noći, da se skroz ohladi (ovaj detalj je veoma važan).

Priprema tulumbi

U malo dublju šerpu staviti vodu, ulje, šećer, so i pustiti da provri. Šerpu izmaknuti s vatre, pa u nju umiješati brašno. Miješati konstantno, (drvenom kašikom) dok se ne napravi čvrsta smjesa u obliku lopte.

Tijesto ostaviti 10ak min da se prohladi, za to vrijeme posebno u neku zdjelu umutiti jaja, pa ih dodati tijestu. Znači, dobro izmiksati jaja sa tijestom dok se ne dobije neka mekša svilenkasta struktura tijesta. Tim tijestom napuniti špric za tulumbe. Sad bih vam ja kao trebala reći, ako nemate špric za tulumbe koristite neki koji imate za šlag. Tako da preporučujem ako želite prave tulumbe, nabavite pravi špric za njih.

U dublju šerpu ili veću dublju tavu nasuti litar ulja, t u hladno ulje istiskivati tulumbe iz šprica. Neka ne budu stisnute jedna do druge jer će se njihova veličina uduplati prilikom prženja, zato nek imaju mjesta za širokokutno plivanje.

Kad ste završili sa istiskivanjem stavite šerpu na temp. Kad vidite da se počnu prziti i da se same okreću, smanjiti negdje između 3 i 2. Nastaviti s prženjem s tim da se moraju ponekad okrenuti, sve dok i dio između rebara ne dobije onu zlatnu boju, tek tada su gotove. Tako vrele vaditi šupljikavom kasikom i direktno potapati u agdu. Neka ih tako u agdi nek stoje sve dok se ne isprži sljedeća tura, tek se tada mogu izvaditi i redati u tepsiju.

Eh, sad između svake nove ture ulje u kojoj se prži mora se prvo prohladiti, pa tek špricati novu turu. Znači, isključiti ringlu, izmaknuti šerpu s uljem i ostaviti nekih desetak min da se hladi. Ako nemate toliko vremena onda makar 5 min, jer se tulumbe moraju spricati u prohlađeno ulje, zbog same forme tulumbe, ne raspadnu se, i ne morate žuriti da vam jedna izgori dok vi istinete drugu, ili ostatak tulumbi. Zato je mnogo lakše i ugodnije baratati s prohlađenim uljem.

(Izvor: magazinrecepti.info)


..

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU