6.5 C
Sarajevo
Srijeda, 22 rujna, 2021

Mjesto gdje vas boli otkriva vrstu glavobolje i uzrok

Stručnjaci kažu kako je dobro voditi dnevnik glavobolje, primjerice, koliko često se pojavljuje, u koje vrijeme, gdje boli, koliko traje, koje aktivnosti ili hrana i piće su prethodile glavobolji itd. Na osnovu tih zabilješki kasnije je liječniku lakše dijagnosticirati o čemu se radi. Glavobolja se javlja i kod dehidracije pa pazite da tijekom dana pijete dovoljno vode, piše 24sata.hr.

Stručnjaci kažu kako je dobro voditi dnevnik glavobolje, primjerice, koliko često se pojavljuje, u koje vrijeme, gdje boli, koliko traje, koje aktivnosti ili hrana i piće su prethodile glavobolji itd. Na osnovu tih zabilješki kasnije je liječniku lakše dijagnosticirati o čemu se radi. Glavobolja se javlja i kod dehidracije pa pazite da tijekom dana pijete dovoljno vode.

Stručnjaci kažu kako je dobro voditi dnevnik glavobolje, primjerice, koliko često se pojavljuje, u koje vrijeme, gdje boli, koliko traje, koje aktivnosti ili hrana i piće su prethodile glavobolji itd. Na osnovu tih zabilješki kasnije je liječniku lakše dijagnosticirati o čemu se radi. Glavobolja se javlja i kod dehidracije pa pazite da tijekom dana pijete dovoljno vode.

Također, pojavljuje li se glavobolja rano ujutro to zna biti signal za tumor na mozgu, apneju (prekidi disanja tijekom sna), vrlo visoki krvni tlak… Po savjet liječnika dobro je otići i ako se uz glavobolju javljaju promjene vida, probave ili raspoloženja te se javlja napetost u vratu ili razdražljivost, ili ako se bol pojavi nakon udarca u glavu.

Glava vas može boljeti i od stresa, umora, virusne infekcije, neke ozljede, nesanice, problema sa zubima itd.

Glavobolje se razlikuju po mjestu boli, a ovo su najčešće:

- Oglašavanje - mjesto gdje vas boli otkriva vrstu glavobolje i uzrok

Bol u jednoj polovici glave

Radi se o migreni koja nije opasna glavobolja, ali je jako naporna za one koji pate od nje jer može trajati do 72 sata.

Prepoznat ćete ju po pulsirajućoj boli umjerenog do jakog intenziteta, a uz to se ponekad pojavljuje mučnina te preosjetljivost na buku i svjetlo. Važno je uzeti tabletu protiv bolova odmah nakon pojave prvih simptoma te mirovati u mračnoj i tihoj sobi.

Kao da je netko steže obručem

Tu se radi se o tenzijskoj glavobolji koja nastaje postepeno do srednjeg intenziteta boli, a u glavi je osjećaj kao da ju netko steže obručem. Najčešće se pojavljuje zbog stresa i dobro je malo odspavati.

Bol na jednoj strani lica, natečen kapak

Ovo je Cluster glavobolja koja je jaka i traje u ciklusima od dva tjedna do mjesec dana. Javlja se u određeno doba godine, a između dva napadaja mogu proći i godine. U vrijeme trajanja bol se javlja svakoga dana i to u isto doba dana ili noći i traju, otprilike, između pola i tri sata.

Oni koji pate od ovog oblika primijetili su da im je bolje dok se kreću, za razliku od onih s migrenom koji moraju mirovati. Bol se javlja s jedne strane glave i obično se na toj strani lica začepi nosnica ili iz nje curi, kapak natekne, oko je crveno, lice i čelo se znoji. Ovaj oblik pet puta je češći kod muškaraca.

Bol u području čela

U ovom slučaju radi se o glavobolji uzrokovanoj upalom sinusa. Bol se može osjetiti i na jagodicama. Pomoći će inhalacija i tuširanje toplom vodom – zbog pare koja se udiše. Osim toga, važno je da tijelo dobiva dovoljno tekućine jer to pomaže smanjenju nakupina sluzi čime se i pritisak u sinusima smanjuje, a to vodi smanjenju upale.

Na zadnjem dijelu glave

Ova vrsta glavobolje javlja se na stražnjoj strani glave kod vrata i na tjemenu. Pojavljuje se zbog problema u kralježnici i vratu, na primjer, može se pojaviti kod dugog sjedenja. Protegnite se malo, udahnite svježi zrak…

Bol na sljepoočnicama

Može se javiti kada netko ima poremećaj čeljusnog zgloba i vodi tenzijskoj glavobolji. Do poremećaja čeljusnog zgloba dolazi radi nepravilne funkcije mišića čeljusti i čeljusnog zgloba, a uzrok mogu biti problemi sa žvakanjem hrane.

Osim boli u sljepoočnicama, javljaju se i bolovi uha, lica, poteškoće kod otvaranja i zatvaranja usta, a čije se i ‘klik’ kad se čeljust pomiče. Dobro je posjetiti liječnika.

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima