Na stotine dupina ugiba u Meksičkom zaljevu; znanstvenici istražuju

 Studija iz 2015. godine ukazuje na to da dupini nastavljaju ugibati zbog šteta nastalih izlijevanjem nafte.

Najmanje 279 dupina se nasukalo duž obale Meksičkog zaljeva od veljače ove godine. Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA) javlja da je njih 98 posto uginulo, a sama brojka je tri puta veća od uobičajene, prenosi Guardian.

Znanstvenici istražuju je li ovo posljedica izljeva nafte iz 2010. godine, ali i niskog saliniteta zbog priljeva slatke riječne vode iz Louisiane.

Posljedice izljeva nafte uključuju probleme s plućima i nadbubrežnim žlijezdama koje izlučuju hormone povezane sa stresom, krvne poremećaje i općenito loše stanje, prema ranijim izvješćima. Izvješća tvrde i da je spomenuta ekološka katastrofa doprinijela najvećem i najdugotrajnijem izumiranju dupina na području Meksičkog zaljeva.

-Znamo za neke od zdravstvenih stanja koja se poboljšavaju, ali neka se oporavljaju vrlo sporo. Reprodukcija na područjima s naftom nastaje biti ispod normalne razine – tvrde iz NOAA.

Službenica Erin Fougeres (NOAA) kaže da je 23 posto nasukanih dupina iz Louisiane do Floride imalo rane zbog konstantne izloženosti slatkoj vodi. Takve lezije prema NOAA-inoj mrežnoj stranici nisu “neuobičajene”.

Od srijede, u Mississippiju je nasukan 121 dupin, 89 ih je u Louisiani, 32 u Alabami i 37 na Floridi, prenosi novilist.hr

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU