6.6 C
Sarajevo
Nedjelja, 24 listopada, 2021

Pet idealnih namirnica za ljetne dane

Ljeto, kao i česte promjene vremena mogu da izazovu fizički i psihički stres. Obratite pažnju na pet energetskih supstanci, savjetuje doktor Zilke Hoffman, nutricionista iz Rendzburga u Njemačkoj.

Veoma je važno da svom organizmu osigurate energiju koja će ga razbuditi. Zato na trpezi u toplijim danima svakodnevno treba da imate namirnice koje u sebi sadrže magnezijum, jod, gvožđe, nijacin i timijan, prenosi Blic žena.

Grašak

Mišićnim vlaknima srca potreban je magnezijum da bi mogla da se skupe. Magnezijuma ima u susamu, grašku, koštunjavom voću, sjemenkama bundeve.

Meso

Gvožđe je veoma važno kada je riječ o energiji koja je potrebna organizmu. Ima ga u crvenom mesu, integralnom hljebu, koštunjavom voću.

- Oglašavanje -

Morska riba

Morska riba je puna joda, elementa koji je važan kada je riječ o borbi s viškom kilograma. Dva puta sedmično jedite morsku ribu, a mliječne proizvode svakodnevno.

Špinat

Špinat, kao sve ostalo zeleno lisnato povrće, bogat je nijacinom. Ovaj vitamin je važna hrana za mozak. Ima ga i u pilećem mesu, kvascu, iznutricama.

Grah

Grah, kao i grašak i meso, bogat je tijaminom, vitaminom koji je neophodan nervima. Dakle, ukoliko ste nervozni, jedite namirnice bogate ovim vitaminom.

0 0 Glasovi
Rejting članka
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima