Pred nama su visoke temperature, evo kako se zaštiti

Ljeto nam je zvanično stiglo i kalendarski. Dan će biti duži, a noć kraća. Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda poručuju da će u narednom periodu biti padavina i smanjena temperatura, ali da će juli i august u pogledu temperatura zraka biti topliji od prosječnih vrijednosti.

Na prvi dan ljeta u glavnom gradu Bosne i Hercegovine temperatura zraka iznosi čak 30 stepeni. Visokim temperaturama i stabilnom vremenu bit ćemo svjedoci do petka, a onda slijedi blago zahlađenje, ali samo nakratko.

Meteorolozi najavljuju iznadprosječno toplo godišnje doba.

„Najveća pozitivna odstupanja očekujemo na sjeveru zemlje, gdje očekujemo dva do tri stepena iznad referentnih vrijednosti, a u centralnim i južnim predjelima Bosne i Hercegovine jedan do dva stepena iznad referentnih vrijednosti“, navodi meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bakir Krajinović.

Rijetki su oni koji dobro podnose visoke temperature, a zdravstvene smetnje se mogu pojaviti kod starijih građana, hroničnih bolesnika, stoga struka ima sljedeće preporuke:

„10-11 čaša vode raspodijeliti ili malu flašicu vode od pola litra nositi i pijuckati uvijek pomalo. Hrana mora biti lakša te povećan unos voća i povrća u organizam“, ističe Šejla Brković Jusufbegović, doktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Da bi se spriječile veće posljedice, potrebno je i smanjiti boravak na otvorenom, više vremena provoditi u hladovini ili klimatiziranoj prostoriji te adekvatno zaštititi glavu.

federalna.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU