Pripremite brzo pecivo, servirano s omiljenim slatkim premazom ili sirom. Lako se priprema, a sigurno čće oduševiti vaše ukućane.
Potrebno vam je:
brašno – 600 g
kiselo mlijeko – 1 čaša
jaja – 2 komada
soda – 1 kašičica
sol – 1 kašičica
šećer – 1 kašičica
ulje
Priprema:
- Prosijemo brašno u posudu i pravimo udubljenje.
- Mutimo kiselo mlijeko u posudici zajedno sa sodom, dok ne nakisne. Dodajemo jaja, šećer i sol i dobro promiješamo. Sipamo tečnu smjesu u udubljenje. Miješamo, dok ne pomiješamo dobro sve sastojke i dok ne počne da se oblikuje lopta.
- Prebacujemo na nabrašnjenu radnu površinu i mijesimo dodajući još brašna, dok ne dobijemo meko i ne ljepljivo tijesto.
- Prebacujemo u posudu za pečenje ili šerpu i ostavljamo da odstoji oko 30 minuta, pokriveno krpom da se ne uhvati korica.
- Pospemo ponovo radnu površinu brašnom i isiječemo tijesto na dvije lopte. Svaku od njih razvijamo dobro, gledajući da ne bude ni previše tanka ni previše debela. Isiječemo na rombove nožem ili pomoću koluta za sječenje pice.
- Zagrijevamo ulje u dubljoj i manjoj tavi, da se uštipci isprže brzo i dobro, i da budu vazdušaste.
Gotove vazdušaste razvijene uštipke možemo servirati sa sirom, domaćim slatkom, šećerom u prahu ili bilo čim što volite.
Prijatno!