Bazga ili zova/zohva spada među najstarije i najljekovitije biljke našeg kontinenta. Postoji tridesetak vrsta, a najznačajnije su crna i crvena bazga.
Bazga je već hiljadama godina u službi čovječanstva. Hipokrat je znao govoriti da mu bazga može zamijeniti sve lijekove.
Ljekovita svojstva
Cvjetovi bazge obiluju glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C.
Pretpostavlja se da su flavonoidi koje sadrži zova odgovorni za većinu njenih ljekovitih svojstava. Flavonoidi su moćni antioksidansi koji štite naše stanice od oštećenja. Zbog toga se koristi u liječenju degenerativnih bolesti i kao prevencija karcinoma.
Veliki je saveznik u sprječavanju gripe i prehlade jer jača imunitet. Osim toga, bazga ima antivirusno i antimikrobno djelovanje.
Ako osjećate da ćete dobiti gripu, pojedite četiri kašičice bobica. Za liječenje gripe i prehlade možete koristiti i ekstrakt koji možete kupiti u trgovinama zdrave hrane i biljnim apotekama.
Korisna je kod astme i upale dišnih puteva jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja.
U proljeće njen cvijet možete koristiti kao sredstvo protiv peludnih alergija.
Bazga ima i detoksikacijsko djelovanje jer pospješuje izlučivanje toksina iz limfnih žlijezda.
Ova biljka može pomoći i kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa.
Osim kao laksativ, djeluje i kao diuretik te doprinosi zdravlju bubrega. Koristi se u stanjima gdje je potrebno jače znojenje te liječi vodenu bolest. Zbog svojih laksativnih, diuretičkih i detoksikacijskih svojstava odlična je kao pomoć u mršavljenju.
Bazga se koristi i u kremama protiv pjega i mrlja na koži. Zbog svog adstringentnog djelovanja, čest je sastojak krema za akne.
Ova ljekovita biljka širokog spektra djelovanja može pomoći kod:
– astme i alergije
– akni i pjega na koži
– gripe i prehlade
– čišćenja organizma
– vodene bolesti
– oslabljenog imuniteta
– degenerativnih bolesti
– čireva i konjunktivitisa
– mršavljenja
– dijabetesa
– probavnih tegoba
Primjena
Svi dijelovi bazge su ljekoviti, ali najčešće se koriste cvjetovi i bobice. Mladi izboji i listovi beru se u aprilu i maju. Djeluju kao diuretik i koriste se za čišćenje krvi i liječenje dijabetesa.
Cvjetovi se beru krajem maja, samo po sunčanom i suhom vremenu te se malo posuše na suncu. Najčešće se koriste za poticanje znojenja i liječenje bolesti dišnog sistema.
Kora s grana i stabla bazge se bere od februara do marta i od oktobra do novembra. Djeluje kao laksativ, protiv vodene bolesti i kao pomoć kod mršavljenja.
U septembru se sabiru dozrele bobice bazge. Korisne su kod avitaminoze, neuralgija, zatvora, slabosti, stresa, probavnih tegoba…
Od cvjetova bazge najčešće se priprema sirup, čaj, iscrpina, pa i liker. Od zrelih bobica se priprema džem, voćni prah, sirup, liker i vino. Od izboja i mladih listova može se pripremati mast ili prah, a od kore čaj.
Zapravo, šta god odlučite pripremiti, nećete pogriješiti jer je sve blagotvorno i ljekovito.
Ulje od listova bazge
Potrebni sastojci:
– 2-3 žlice listova bazge
– 1 dl maslinovog ulja
Priprema
Usitnjene suhe listove bazge staviti u staklenku i preliti maslinovim uljem. Staklenku zatvoriti. Nakon što odstoji 2-3 sedmice na toplom mjestu, uz povremeno protresanje, ulje procijediti u staklenku. Nekoliko puta tokom dana ulje u tankom sloju nanijeti na hemoroide, akne ili čireve.
Losion od listova bazge
Potrebni sastojci:
– 1 dl ulja od listova bazge
– 2-3 žlice vinskog octa
Priprema
U staklenku s uljem dodati vinski ocat i dobro protresti da se dobije losion. Losion uvijek prije upotrebe dobro protresti.
Domaći sirup od bazge
Najpopularnije varijante konzumacije cvijeta bazge su pohanje u smjesi za palačinke, sirup i čaj, a sirup se radi i od bobica kad dozriju. Mi smo zato izdvojili divan domaći recept bake Ankice s OPG-a Organski vrt.
Bazgini se cvjetovi beru za sunčana vremena, i to samo oni potpuno rascvjetani sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gdje je berete, zagađena mjesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite nezagađeni grm te mirisne i ljekovite svibanjske ljepotice.
Ovo je mjera za otprilike 4 litre sirupa. Ako želite više ili manje, prilagodite omjere svojim potrebama. To znači da ćete na 10 cvjetova koristiti litru vode, kilogram šećera i jedan limun, odnosno na 100 cvjetova trebat će vam 10 litara vode, 10 kilograma šećera i 10 limuna, po mogućnosti nešpricanih.
‘Bazgini se cvjetovi beru za sunčana vremena i to samo oni potpuno rascvjetani sa žutim sladonosnim prahom’
Trebat će vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene boce s čepovima za skladištenje. Što se tiče light varijanti s manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih omjera za pripremu riskirate kasniju kvarljivost sirupa.
SASTOJCI ZA SIRUP OD BAZGE
30 cvjetova bazge
3 l vode
4 dag limunske kiseline
3 limuna
3 kg šećera
PRIPREMA SIRUPA OD BAZGE
- Potopite cvjetove bazge u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.
- Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje.
- Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Na taj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.
zadovoljna.dnevnik.hr/fokus.ba